Србија

ПЕТКОВИЋ РАЗОТКРИО КУРТИЈЕВ ПЛАН: Београд ће одговорити!

Од сутра ступају на снагу нове мере за пререгистрацију возила које је у петак донела Приштина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да та одлука није легитимна, као и да није у складу са споразумима који су донети. Поручује и да међународна заједница мора да реагује. Ми смо видели саопштења и од стране Вашингтона и од стране Брисела, али морамо да видимо и конкретну акцију и конкретна дела, наглашава Петковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петар Петковић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, каже да је одлука Аљбина Куртија о пререгистрацији противправна, нелегална и насилна.

– Она подразумева да Срби који имају КМ регистарске таблице сада треба да пререгиструју своја возила на такозване РКС таблице. То је апсолутно у супротности са свим споразумима које смо договарали и 2011. и 2016. године – наводи Петковић.

Указао је да Срби на Косову и Метохији, првенствено на северу, не желе друге таблице.

– То су таблице које издаје Република Србија, не желе друге таблице зато што Курти, али и они који подржавају такозвано независно Косово морају да разумеју да Срби на Косову и Метохији се осећају грађанима Републике Србије и нико нема право да укида наше српске таблице, јер је заправо прави циљ и наум Аљбина Куртија да истисне постојање државе Србије са простора Косова и Метохије, а крајњи циљ протеривање нашег народа – нагласио је Петковић и додао да Срби то неће прихватити.

Истиче да је за нас та одлука апсолутно неприхватљива, као и да се она мења само у смислу одређених фаза које уводи Курти, али да у суштини све остаје исто.

– Он жели да до 21. априла следеће године у потпуности укине КМ таблице и да крене са конфискацијом возила, дакле приватне имовине оних који не пререгиструју онако како је замислио Аљбин Курти – додаје Петковић.

Поручио је да Срби то неће прихватити и да су они то јасно истакли прошле недеље на састанку са председником Александром Вучићем – да не прихватају такву одлуку, као и да ће се мирним и демократским средствима борити против такве одлуке.

„Ништа не долази из Приштине, а да је добро за српски народ“
На питање може ли наредних сати доћи до промене одлуке, Петковић каже да ништа не долази из Приштине, а да је добро за српски народ.

– Идеја Аљбина Куртија је да застраши српски народ, да прво крене са некаквим опоменама, а затим и са новчаним кажњавањем – додаје.

Српска листа је, истиче, поручила да ће изрицање прве новчане казне бити повод за реаговање српског народа.

– Да крене са новчаним кажњавањем тако што ће сваког дана да наплаћује 150 евра због тога што Срби имају КМ таблице је апсолуно неприхватљиво. Тих 150 евра је значајан новац и овде у централној Србији где су просечне плате 660 евра, а да не говорим колико је то значајан новац на КиМ где су просечне плате око 350 евра – рекао је Петковић.

„Није тачно да је ова одлука у складу са споразумима“
Вашингтон је након одлуке навео да је разочаран, а Брисел и даље верује да ће доћи до промене.

– С једне стране и Европска унија и САД говоре о томе како је та одлука коју доноси Курти легална и у складу са споразумом, али заправо оно што не ваља је само кратак рок који је остављен. Наравно, Запад то ради из својих интереса. Могли смо да чујемо и да кажу да не треба мање битна питања да оптерећују и доводе у питање она много значајнија питања – наводи Петковић.

– Није тачно да је ова одлука легитимна и није тачно да је ова одлука у складу са споразумима који су донети. Нека из ЕУ добро прочитају договор о финализацији спровођења споразума о слободи кретања из 2016. године када се позивају на тај споразум, реч је о тачки 4 где се јасно говори о процесу пререгистрације у пероду од 12 месеци, на који се сада позива ЕУ, али они не говоре оно што тамо пише, већ оно што њима одговара – додаје.

Објаснио је да у тој тачки пише да ће се процес пререгистрацији одвијати тако што треба КМ и остале таблице да буду пререгистоване на КС статусно неутралне, Унмикове таблице.

– Шта се десило? 2020. године Приштина је укинула једнострано пре рока статусно неутралне таблице па се нико није бунио, нико сем Београда о томе није говорио и упозоравао где нас све то води. Ако хоћемо да се држимо споразума, а једино можемо да се држимо споразума, морају да врате статусно неутралне таблице – поручује Петковић.

Истиче да када су то у Бриселу рекли Аљбину Куртију, њега је више повредило што тражимо повратак статусно неутралних таблица него да остану КМ таблице.

– Зато што он не жели статусну неутралност за простор Косова и Метохије – наглашава Петковић.

„Сви се праве луди и нико не говори да је прекршен споразум“
Поручује да ће одговор Београда бити јасан и одлучан.

– Никада нећемо дозволити да се десе Олуја и погром, тражићемо решења, ићи ћемо у правцу проналажења компромисног решења, али овде сада више ствари не зависе од нас. По питању таблица ми се ни милиметар нисмо померили, зато што то Курти неће и зато што жели да истисне постојање државе Србије са простора Косова и Метохије – наводи Петковић.

Сви се праве луди када Аљбин Курти то ради и нико не говори да је прекршен споразум, али да ћемо се ми борити за наш народ.

– Идеја је да се заправо тихом окупацијом освоји север од стране Приштине и да се тако протера српски народ, то нећемо прихватити – истиче Петковић.

Указао је да се све време воде разговори и да Београд улаже огроман дипломатски напор како би они који могу да изврше притисак на Приштину то и чинили.

– Ми смо видели саопштења и од стране Вашингтона и од стране Брисела, али морамо да видимо и конкретну акцију и конкретна дела – закључује Петковић.

 

 

Извор: Srbija Danas