Русија

Стигло упозорење: Ако Путин употреби нуклеарно оружје САД ће уништити руску војску

САД и њихови савезници ће уништити руске трупе и опрему у Украјини и потопити њену Црноморску флоту, упозорио је бивши директор ЦИА Дејвид Петреус.

Пензионисани генерал и бивши директор ЦИА казао је да ће до тога доћи ако руски председник Владимир Путин употреби нуклеарно оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петреус је рекао да са саветником за националну безбедност Џејком Саливаном није разговарао о вероватном одговору САД на нуклеарну ескалацију, за коју су званичници администрације рекли да је више пута саопштен Москви.

„Рећи ћу вам само хипотетички, НАТО би уништио свако руско оружје које би могао да види и идентификује, на бојном пољу, на Криму, али и сваки брод у Црном мору”, рекао је он за Еј-Би-Си њуз.

Упозорење долази неколико дана након што је Путин изнео ставове које су многи протумачили као претњу већим ратом између Русије и Запада.

Упитан да ли би употреба нуклеарног оружја од Русије у Украјини увела Америку и НАТО у рат, Петреус је рекао да то неће бити ситуација која би покренула члан 5 алијансе, који позива на колективну одбрану.

„То је зато што Украјина није део НАТО – ипак, одговор САД и НАТО би био потребан”, рекао је Петреус.

Петреус је признао да би се вероватноћа да ће се радијација проширити на земље НАТО под окриљем члана 5 можда протумачити као напад на чланицу НАТО.

„Можда можемо да то имамо као случај. Други случај је да је ово толико ужасно да мора постојати одговор – не може остати без одговора”, рекао је он.

Ипак, Петреус је рекао да не жели ескалацију.

„Не желите, опет, да уђете у нуклеарну ескалацију овде. Али морате показати да се то ни на који начин не може прихватити”, рекао је.

 

Путин је такође прогласио делимичну мобилизацију војних трупа која би могла да позове чак 300.000 резервиста.

Русија је такође осумњичена да је изазвала пуцање гасовода који је проузроковао велико цурење метана, а Путин је запретио да ће прекинути испоруку гаса европским земљама како се приближава зима.

Петреус је рекао да је јасно да Путин жели да европске земље пате све док покушавају да изолују Москву због њене инвазије на Украјину.

„Па, он то покушава да прикаже на било који начин на који може, на начин да изгледа претеће, да прети, да покуша да натера Европу да пукне. Он мисли да може да више истрпи од Европе. И, знате, Руси су претрпели Наполеона и нацисте и тако даље. Али не мислим да ће он успети да претрпи Европу. Европа ће имати тешку зиму, биће веома смањен проток природног гаса, али они ће то пребродити и мислим да неће пукнути по питању подршке Украјини”, рекао је Петреус.

 

Извор: Б92