Свет Србија

БИВШИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ: Када почне рат…

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Београд — Бивши амбасадор Србије у Великој Британији Огњен Прибићевић каже да Берлински процес није ништа ново јер је доста тога већ урађено кроз Отворени Балкан.

Говорећи о томе шта Србија може да очекује од Берлинског процеса, Прибићевић је за К1 телевизију рекао да је то иницијатива Ангеле Меркел од пре десетак година с циљем да се процес проширења који је практично заустављен или успорен, до тачке да буде и заустављен, настави даље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Односно, тај процес би требало да покаже да Европа није одустала од Западног Балкана и да желе да нас приме у ЕУ, али да из неких њихових разлога то није могуће. Заједничко тржиште је главна ствар Берлинског процеса. Европа се томе није посветила довољно па је дошло до губљења времена. Западни Балкан није био у фокусу главних земаља Европе. Нису се они одједном сетили да је та тема важна, већ су то урадили због рата. Рат враћа тему географије. Када крене рат, онда постоји само географија, територије… Где су једни, где су други, ко је с ким… Нема других питања – рекао је Прибићевић.

Прибићевић је објаснио да ово уопште није историјски корак како каже немачка министарка већ да Берлински процес каска за Отвореним Балканом.

„Кажу да је ово историјски корак јер се односи на нострификацију диплома и личних карти, али то је већ покренуто у оквиру Отвореног Балкана. Према томе, то није никакав историјски корак. Историјски корак би био да седну пред нас и да кажу: За месец дана сте чланови ЕУ. То је оно што би одговарало ратној ситуацији, али то се неће десити“, рекао је Прибићевић.

Критичари Берлинског процеса кажу да он ничему не служи, међутим, Прибићевић мисли другачије.

„Критичари нису у праву. Дипломатија је веома важна и треба одржавати те везе и перцепцију без обзира на све. С разлогом се критикује спорост. Много је важно шта је Шолц рекао када је био у Београду, а то је убрзан улазак у ЕУ. Немачкој је врло важан процес приближавања, јер је овај регион посебно занимљив за њих због инвестиција и економије. Због тога им треба стабилно подручје. Добро је да се та иницијатива одржава иако од ње не можемо превише очекивати. Тако је то у животу, радимо неке ствари од којих нема много сврхе, али је боље да тога има него да га нема“,рекао је Прибићевић.

Бивши амбасадор Србије у Великој Британији не верује да ће нам “залупити врата” Европске уније.

„Ми смо као једна породица у којој ми стално добијамо неке критике од “старијих истакнутих чланова” те породице. Нико од њих се до сада није толико наљутио да ће нам рећи “изађите напоље”. Не очекујем да ће се то десити, али очекујем да ћемо бити још у већој пресији у наредном периоду, независно од тога да ли ће овај рат у Европи стати сутра. Сада имамо добре назнаке, први пут. Позитивне речи су упућене са обе стране. За нас је ту проблем ово раздвајање Русије и Запада које ће дуго трајати. Због рата ће притисак расти да се определимо на чијој смо страни“, казао је Прибићевић, а преноси лист Данас.

Извор: Данас