Србија

БРНАБИЋКА О ШПИЈУНАЖИ СРПСКИХ КАСАРНИ ДРОНОВИМА: Обараћемо све летелице

Председница Владе Србије Ана Брнабић потврдила је вечерас да су страни дронови надлетали наше касарне, и рекла је да је то питање безбедности Срба на КиМ.

– Тачно је, беспилотне летелице су снимале један положај у Копненој зони безбедности и две касарне. О томе ме је обавестио председник Републике, и он је дао наређење да се појача заштита у ваздуху, што је сада стално стање ствари. Уколико се то понови, обараћемо све летелице. Не бих давала више информација, председник ће више рећи о томе, као и министар одбране Милош Вучевић – рекла је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Србија наставља да чува мир“

Ана Брнабић каже да ће Србија наставити да чува мир и безбедност, и да ми насупрот нама имамо људе који се не понашају рационално.

– Срби на КиМ тешко да имају било какво разумевање за све што се дешава, и председник Вучић и ми у Влади покушавамо да ипак утичемо да ситуација не ескалира. Да ли Курти чека коначни споразум? Ја не знам шта он чека, он је идеолошки фанатик, ја не могу да се поистоветим са њим. Али ако чекају финални споразум, ја опет кажем да морамо да се вратимо на први споразум, Бриселски споразум. Мене не занима да ли је он противник или није, тај споразум је потписан пре њега, ако он мисли да привремене институције имају неку тежину, он мора да примени то – рекла је премијерка у емисији Таковска 10 на РТС.

Председница Владе каже да оно што је важно је чињеница да је потпис ЕУ на Бриселском споразуму, чиме је она постала гарант тога.

– А како ви мислите да причамо о финалном споразуму о нормализацији, а први још није имплементиран. И то нису гарантовали ови из ЕУ, који су га потписали. Па ко ће да нам гарантује да ће и неки нови споразум бити примењен – запитала је она.

Она је подсетила и да се у свим потписаним споразумима говори о статусно неутралним таблицама.

„Приштина једнострано изазвала кризу“

– Приштина је 2020. године једнострано укинула те таблице, па смо ми у дијалогу дошли до тог решења. Дакле једнострано, годину дана пре рока, и изазвала кризу. Та криза је решена у септембру 2021. године, којим су уведени стикери. И тај споразум подразумева да ће режим стикера наставити да постоји док се у оквиру дијалога не нађе финално решење. И онда је Приштина једнострано рекла да то више не важи. Па где то пише, како је био привремен – запитала је Брнабићка.

Премијерка каже да није Приштина ово сама смислила, и да је нико неће убедити да је управо ове године, када је укинуто право гласа Србима на КиМ, да нису имали прећутну подршку.

– Шта сте издали, саопштење за медије. Па они понове опет. Очигледно је да постоји прећутна подршка. У реду, не постоји сагласност са партнерима, али се на крају ништа неће десити. Ево погледајте извештај о напретку Косова, тј. Приштине, који пише Европска комисија. На 124 стране у само једном пасусу у две реченице се помиње да је Приштина укинула право Србима да гласају на изборима и референдуму. И то се каже да ЕК позива Приштину на конструктиван приступ како би се Србима на КиМ омогућила њихова демократска права. Па замислите ту срамоту – рекла је она.

Председница Владе каже да је за њу већи проблем од Куртија то што се његови савезници слажу са тиме да он има право да овако спроведе пререгистрацију возила.

Она каже да Србија већ два месеца води свеобухватну дипломатску борбу да се тема учлањења Косова не нађе на „тапету“ Савета Европе.

– Они су имали велике савезнике из Ирске, али смо ми спречили све покушаје. Видећемо даље, имају многе савезнике. Када погледате Савет Европе и чему он служи, ја сам неколико пута рекла, и поновићу, колико је страшно да Приштина може да се пријави, и да их неко у томе подржава. Савет Европе је чувар људских права и владавине закона. И да се Косово пријави уз подршку својих савезника, у години када су укинули право гласа Србима, и да то неко гура, то је најбољи пример колико ту никаквог смисла нема, нити о људским правима. То показује да се свака институција срозава на невероватан ниво – казала је премијерка.

Ана Брнабић је поновила оно што је председник Вучић већ рекао – да ће Србија отворити фиоку са повлачењима признања Косова ако Приштина настави да аплицира за чланство у међународним организацијама.

– Оно што је добро, али нема ту много среће за нас, то је што је за разлику од пре 10 година данас већи број држава чланица УН које не признају једнострано проглашену независност Косова од оних што је признају – рекла је премијерка.

Она каже да партнери са Запада желе да склоне тему Косова са стола, и да забораве и избришу из сећања оно што су урадили 1999. године и касније.

– Дакле почев од бомбардовања СР Југославије, што је била брутална, чиста као суза агресија. Када се 19 „храбрих“ сложило да бомбардује суверену земљу која није ногом крочила на туђу територију, и то без икаквих консултација са УН. Након тога потписан Кумановски споразум, усвојена Резолуција 1244. Па онда 2008. долази до једностраног проглашења независности. Данас причају о референдумима, тада никаквог референдума није било, а сви су трчали да признају Косово. Данас када их подсетите на то, они чак и не кажу није то кршење. Ја сам на једном састанку до покренула као тему, а они су рекли да резолуције СБ УН могу да се промене – рекла је премијерка.

Извор: Блиц