Србија

ДАЧИЋ: ОДБИЛИ СМО ПРЕДЛОГ ШОЛЦА И МАКРОНА! То је за нас неприхватљиво

Фото: Јутјуб

У ТРЕНУТКУ када је Србија између Запада и Истока, у време када се кидише са неповољним понудама за Косово и Метохију и прети да ће неувођење санкција Русији због сукоба у Украјини Београду донети економску апокалипсу, на „врућу“ столицу места министра спољних послова вратио се председник СПС Ивица Дачић.

Јавност од њега очекује да настави низ повлачења признавања лажне државе Косово, јер их је у првом мандату уписао 18, од укупно 27, али и да балансира између „жеља“ Вашингтона и Москве, те Брисела и Пекинга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе какву је стратегију направио, хоћемо ли истрајати у неутралној позицији по принципу поштовања међународног права, али и да ли ће му се колега из Русије Сергеј Лавров јавити на телефон ако уведемо санкције Москви, говорио је за „Новости“, које је посетио са својим најближим сарадницима.

Како ћемо реаговати на многобројне притиске који стижу по питању Косова и Метохије, повећао се број изасланика, нуде непоштена решења?

– Морамо да знамо да никада нећемо добити решење које ће за нас бити идеално. Ни за Приштину, али мене они не занимају. У простору смо у којем нема идеалних решења и где морамо добро да меримо шта можемо, а шта не можемо да прихватимо, а да то не угрози наше најважније интересе.

У плану Шолца и Макрона Србији се нуди да прихвати Косово у Уједињеним нацијама у замену за магловиту европску перспективу…

– Ту се полази од става да је независност Косова већ готова ствар, али ми то не прихватамо.

Ми хоћемо да разговарамо и све време показујемо да смо конструктивни, имамо предлоге за компромис, али те договоре не можемо да правимо од крова. Закључак са седнице Савета за националну безбедност је да је тај предлог за нас неприхватљив и сви смо гласали „за“. Не пружа нам шансу да разговарамо, јер је основа из којих полази – да је Косово независна држава, за нас неприхватљива. А то, да ли ћете да признате или нећете у формалном смислу, али ћете се сложити да Косово буде чланица УН, за нас је много тешко.

 

 

Извор: Новости