Србија

ПОСАО ОД КУЋЕ И ПЛАТА ОД 3.000 ЕВРА! За све има посла, а и свет тражи наше стручњаке

Добра плата, креативан посао и могућност константног напредовања само су неки од фактора због којих у нашој земљи број запослених у ИТ сектору расте из године у годину, а само током 2021. било је чак 100.000 програмера више у односу на прошлу.

Стручњаци из Србије су препознати и тражени у читавом свету као изузетан кадар, стога и не треба да чуди да је све више младих који се окрећу овом занимању модерног доба. Оно што се показало као неко неписано правило колико год да их има, људи са овим образовањем ће пронаћи добар посао јер у ИТ сектору расте понуда, али и потражња.

– Каријера у ИТ-у је све више у експанзији, па се велики број младих људи одлучује за ову врсту делатности. Професија је изузетно разнолика, јер се можете специјализовати у различитим областима, као што су развој софтвера, администратори сервера, мрежна архитектура и многе друге. Компаније свих величина, од стартапа до великих корпорација, сада траже талентоване програмере који ће им помоћи у даљем развоју. Практично свакој индустрији је потребан одређени тип софтвера и људи који могу да га креирају по њиховим спецификацијама. Како је тренд дигитализације у порасту, потреба за програмерима ће још више расти – изјавила је за РИНУ Марина Поповић, директорка академије која се бави обуком нових ИТ стручњака.

Уколико желите да уђете у свет програмирања, битно је да истрајете у учењу и будете спремни на пуно кодирања и одговорности, дисциплине и вежбе, али са друге стране отвара вам се потпуно нови свет препун разних могућности и изазова. Бројни су примери успешних младих људи који су за врло кратко време свој живот променили из корена и то на боље, захваљујући управо овом послу.

– Према најновијем истраживању хеллоwорлд-а, дошло се до податка да су плате у ИТ индустрији наставиле раст, те да сада просечна плата износи чак 1600 евра, док 10% кандидата зарађује износе преко 3000 евра, што је 5 пута више од просечне плате у Србији. Када постанете програмер, на располагању су вам разне опције за каријеру. На пример, можете одлучити да радите као фриленсер или у оквиру веће компаније. Ова опција вам омогућава да изаберете радно окружење и начин живота који одговара вашим захтевима. Такође, друга битна инстанца је могућност рада од куће, која је све важнија кандидатима – истакла је Поповић.

 

Извор: Блиц