Србија

НЕМА ИХ ВИШЕ НАШ НАРОД МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА! Постигнут споразум са Куртијем

Директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Србије Петар Петковић изјавио је да данашњи договор Београда и Приштине значи да нема никакве казнене политике Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама.

– Овим договорим сутра од 8 сати нема никаквих казни од 150 евра. Нема никакве казнене политике ни у свим осталим фазама које су били део одлуке Аљбина Куртија у вези са процесом пререгистрације – поручио је Петковић након постигнутог споразума у Бриселу о таблицама са српским ознакама градова на КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петковић додаје да смо овим договором сачували мир и стабилност.

– Овим договором усплели смо да сачувамо наш народ на северу Косова и Метохије. Овим договором остају КМ таблице, које су законске, које издаје Србија. Биће у употреби и даље. Једино ћемо застати физички са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица, а и онако за последње три године се нису издавале. Курти је вечерас прихватио све оно што је одбијао свих претходних дана. Успели смо да сачувамо мир и стабилност. Поручујем српском народу да могу да спавају, сачували смо наше, српске КМ таблице – поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је најавио да ће се сутра јавности обратити и председник Србије Александар Вучић који ће говорити о свим детаљима постигнутог споразума.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, подсетимо, објавио је вечерас да је постигнут договор Београда и Приштине у Бриселу.

– Србија ће престати да издаје регистарске таблице са називима градова Косова, а Косово ц́е обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила. Позвац́у стране у наредним данима да разговарају о наредним корацима – навео је Борељ.

У Бриселу је данас одржан вишечасовни састанак главних преговарача Београда и Приштине Петра Петковића и Бесника Бисљимија са специјалним изаслаником Европске уније Мирославом Лајчаком.

Сусрет је уследио након одлагања примене мере о регистарским таблицма за 48 сати што је од премијера лажне државе Аљбина Куртија затражио амерички амбасадор у Приштини.

На састанку председника Србије Александра Вучића и премијера лажне државе Косова Аљбина Куртија прошлог понедељка у Бриселу, подсетимо, није постигнут никакав споразум о питању регистарских таблица, а шефови преговарачких тимова Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бисљими данас су уз посредовање ЕУ сатима тражили излаз из садашње кризе на КиМ.

 

Извор: Курир