Србија

ПОВРАТАК РЕПУБЛИКАНАЦА НА ВЛАСТ У АМЕРИЦИ ПОЗИТИВНО ЗА СРБИЈУ? Могли би знатно да олакшају међународну позицију Србије

Победа републиканаца на изборима за амерички Конгрес, која је према тамошњим истраживањима сасвим извесна, озбиљно би утицала на попуштање политичких притисака на Србију да призна независност лажне државе „Косово“ и уведе санкције Русији, оцењују стручњаци!

Информерови саговорници, дугогодишње дипломате, бивши шефови спољних послова наше државе и стручњаци за међународне односе, сагласни су да би промена односа снага демократа и републиканаца у Представничком дому и Сенату (доњи и горњи дом Конгреса) могла знатно да олакша међународну позицију Србије. У случају победе републиканаца, истичу упућени, актуелни председник САД Џозеф Бајден остао би без моћи и отворила би се врата за повратак Доналда Трампа, у чијем је мандату потписан Вашингтонски споразум, који је смањио политичке тензије Приштине и Београда. Исто тако, на другој страни, изборни пораз демократа представљао би озбиљан политички ударац за Албанце, који у њима виде много већу подршку него у републиканцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ограничена моћ
Драгослав Бокан, редитељ, књижевник и председник „Института за националну стратегију“, каже да је важно разумети да америчку политику не дефинише само избор председника, већ и избори за Конгрес.

– То је цела невидљива мрежа која чини да неки председник успе или не успе да остане на власти. Америка ће се после ових избора формирати као држава, а не као империја. Краткорочно гледано, уколико победе републиканци, нестаће страсти у нападима на Србију. Американци ће, наравно, гурати и даље своје мишљење, али неће уносити негативну страст да Срби не треба да постоје, да су опструктивни и реметилачки фактор у балканској политици. То ће нестати с одласком демократа са власти.

Важно је да немамо непријатеља у Америци. Дугорочно гледано, све ће се променити набоље, не само за нас него у целом свету, јер ће се Америка вратити у своје границе и престаће да се петља у ствари које су нама рушиле сан и квариле живот – уверен је Бокан.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова, истиче да ће ови избори вероватно ограничити могућности Џозефа Бајдена и његове администрације јер неће више моћи да рачунају на безусловну подршку Конгреса.

– Ми у том погледу можемо да будемо релативно мирни, али не треба се заваравати да ћемо бити и поштеђени даљих притисака. Амерички циљ јесте да се лажна држава ‘Косово’ скине са дневног реда, и то онако како су га они произвели и са нашим прихватањем. Међутим, ова тренутна офанзива према нама којом су хтели да се све заврши што брже, у року од неколико месеци, мораће мало да успори. И даље ће бити то понављање истих захтева, али с мање оштрине. Американци неће драстично мењати политику, али републиканци неће „додавати гас“ и заоштравати односе са Србијом. Остаће и притисак у вези са санкцијама Русији, али ће и то релативно бити више механичко понављање флоскула – наглашава Јовановић.

Мој угао
БРАНКО РАДУН
ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР
Смањио би се притисак на Србију. Променила би се делимично и политика према Украјини. И републиканци и демократе желе да победе Русију, само што републиканци мисле да сада све то превише кошта и да не треба сву енергију трошити на Русе.

Милован Божиновић, бивши амбасадор и дипломата, такође мисли да би републиканско освајање већине у оба дома Конгреса могло да имплицира одређене промене америчке политике.

– То би свакако имало последице на Албанце, који се осећају као да су демократе њихов приватни партнер кога третирају као фаворите. Зато ће Албанци, пре свега, имати осећај да са републиканцима губе ону врсту подршке коју су увек имали код демократа. Кад причамо строго о Србији, мислим да неће бити неких великих утицаја после евентуалне победе републиканаца. Мада не искључујем могућност да се САД врате у дијалог Београда и Приштине неким својим идејама, јер Европској унији, према свему судећи, не иде да заврши тај посао – објашњава Божиновић.

Реалне промене
Огњен Прибићевић, дипломата и бивши амбасадор, оцењује да би победа републиканаца реално значила Србији.

– У случају да победе републиканци, нестао би позитиван сензибилитет који има Америка према „влади“ у Приштини и који несумњиво постоји унутар демократа. Србија би боље сарађивала са републиканцима по питању Косова и Метохије, али то не значи да би САД одустале од признања независности. Само би били отворенији за нека решења, што је важно. Чињеница јесте да би се политика према Србији делимично променила, не би било више негативног сензбилитета према нама, однос био би другачији, и то више од пуких дипломатских нијанси. Старо је уверење да је за Србију боље када су републиканци на власти у САД него демократе, и то јесте реално – закључује Прибићевић.

Матовић: Здравији однос према Србији
Перко Матовић из „Центра за националну политику“ тврди да повратак републиканаца на власт представља много мање притисака на Србију.

– Ово значи потпуну релаксацију америчких притисака на Србију по питању Косова и Метохије и Републике Српске. Републиканска партија је доказано имала много здравији став од Демократске странке. Успели смо да се споразумемо и смиримо све тензије по питању „Косова“ потписивањем Вашингтонског споразума, на којем се инсистирали републиканци. Притисци за увођење санкција Руској Федерацији, на другој страни, неће се смањити, али зато ће наше евентуално изједначавање са западном спољном политиком бити доста лакше кад су пријатељске снаге на власти на Западу – истиче Матовић.

 

 

Извор: Srbija Danas