Регион

АМЕРИКА НАОРУЖАВА БИХ!? Да ли се спрема оно од чега сви у региону стрепимо?

Сједињене Америчке Државе издвојиће ове године 40 милиона долара за Оружане снаге БиХ (ОСБиХ), најавио је амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи!

Како је Марфи објаснио у видео-поруци, коју је објавила Амбасада САД поводом 1. децембра, Дана Оружаних снага Босне и Херцеговине, половина те суме већ је уложена кроз недавно додељене грантове за модернизацију хеликоптерске флоте, 86 возила“хамви“ и опремање Батаљонске групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додатна средства од 17 милиона долара биће намењена за, како је рекао, „одбрану од злонамерних напада на ИТ мреже ОСБиХ“.

– За инфраструктуру кибернетичке безбедности и обуку за Министарство одбране и ОСБиХ издвојићемо пет милиона долара, док ће 12 милиона долара бити уложено за набавку напредних хеликоптерских симулатора. Улажемо и додатна 23 милиона долара у нове хеликоптере „хјуи ИИ“ и возила „хамви“. Ова улагања доказ су континуиране посвећености САД Оружаним снагама БиХ – рекао је Мајкл Марфи.

Коментаришући вишемилионску новчану подршку Сједињених Држава за БиХ, политиколог Александар Павић истиче да је то најава појачања напора САД да по сваку цену угурају Босну и Херцеговину у НАТО.

– Претходно су са министарског самита НАТО у Букурешту послате поруке да ће повећати „помоћ“ БиХ, као и Молдавији и Грузији, и то због „одупирања руском притиску“. Наравно, не постоји никакав руски притисак на те земље, али је Русија сада згодан баук да би се оправдала њихова додатна милитаризација. БиХ је под посебним притиском због противљења Републике Српске уласку те земље у НАТО, што је потврдила и недавна изборна победа Милорада Додика – каже Павић и подсећа да је једна од првих ствари које је Додик изјавио, након проглашења изборних резултата, да пут БиХ у НАТО не постоји!

– Наравно, САД и њихови главни савезници се са тим не мире, и зато сада повећавају помоћ војсци БиХ. Зато се у наредним месецима може очекивати појачање притисака и на председника и руководство Републике Српске и од Американаца и од НАТО структура уопште – закључује Павић.

А од ЕУ – 10 милиона евра!
Веће Европске уније усвојило је меру помоћи Оружаним снагама Босне и Херцеговине вредну 10 милиона евра.
– Мерама помоћи финансираће се теренска опрема, кључни алати за војно инжењерство и ЦБРН (хемијски, биолошки, радиолошки и нуклеарни) материјал – саопштено је из ЕУ.
Помоћ је у јуну ове године затражила министарка спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић.

 

Извор: Информер