Свет

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ОРУЖЈЕ КОЈЕ ЋЕ ОДЛУЧИТИ ИСХОД РАТА?

Руски амбасадор у Америци назвао је вест о слању тенкова „још једном очигледном провокацијом“.

После месеци неодлучности, Америка и Немачка наводно су донели одлуку да пошаљу тенкове Украјини, а Кијев се нада да би тај потез могао у потпуности да промени однос снага на фронту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да администрација Џозефа Бајдена, америчког председника, саопштио план слања најмање 30 тенкова типа М1 Абрамс.

Олаф Шолц, немачки канцелар, наводно је такође одлучио да пошаље 14 тенкова Леопард 2.

Руски амбасадор у Америци назвао је вест о слању тенкова „још једном очигледном провокацијом“.

Украјински званичници наводе да би ове пошиљке могле да помогну војсци те земље да врати територију коју је заузела Русија.

Америка и Немачка су до сада одбијале да донесу одлуку о слању тенкова за због притисака међународне заједнице, али и унутрашњих фактора.

Из Вашингтона су наводили да је за тенкове Абрамс који су опремљени високом технологијом, потребна детаљна обука, као и да је њихово одржавање компликовано.

Цитирајући анонимне изворе, амерички медији су јавили да би одлука о слању Абрамс тенкова Украјини могла да буде донета у среду.

Неименовани званичници наводно су рекли да ће бити послато најмање 30 тенкова.

Временски оквир за могућу испоруку, међутим, још није познат и могли да прођу месеци, чак и године пре него што амерички тенкови стигну на фронт.

Према тврдњама америчких медија, немачки званичници су у незваничним разговорима инсистирали да ће послати Леопард 2 тенкове само ако Вашингтон одлучи да уради исто са Абрамсима.

„Ако Немци наставе да говоре да ће послати Леопарде само ако Америка пошаље Абрамсе, онда треба да пошаљемо Абрамсе“, рекао је демократски сенатор Крис Кунс, Бајденов савезник, за сајт Политико.

Британија је већ саопштила да ће послати Украјини тенкове Челенџер 2.

Пољски званичници саопштили су да желе да пошаљу Украјини Леопард тенкове који су направљени у Немачкој, али да им за то треба одобрење из Берлина.

Најмање 16 европских држава и чланица НАТО савеза има Леопард 2 тенкове, према подацима Међународног института за стратешке студије.

Али неће све те државе да шаљу тенкове Украјини.

Одлука канцелара Шолца коју је наводно донео, међутим, значи да ће свака од њих сада то и моћи ако одлучи.
Анализа
Џонатан Бил, дописник из области одбране

Украјина и даље неће добити око 300 модерних борбених тенкова, колико Кијев сматра да му је потребно да би победио у рату.

Али ако више западних држава обезбеди по 14 тенкова, то би укупно бројку довело до скоро 100.

А то може да направи разлику на фронту.

Западне тенкове, британски Челенџер 2, немачки Леопард 2 и амерички Абрамс, стручњаци сматрају супериорним у односу на Т-72 тенкове направљене у совјетско време.

Ови модерни тенкови ће украјинским посадама донети већу заштиту, брзину и прецизност.

Али модерни западни борбени тенкови нису чудесна оружја која сама могу да промене ток рата.

Важно је и шта се доставља уз тенкове.

Претходних недеља, Запад је променио врсту оружаних пошиљки Украјини.

Те пошиљке сада су обухватиле више оклопних возила, артиљеријских система и муниције.

Све то заједно представља војно наоружање потребно да се пробију руске линије на фронту и врате територије.

Ако украјинске снаге буду обучене и оружје стигне на време, то су потенцијални кључни елементи за пролећну офанзиву.

Елемент који недостаје за офанзивне операције је ваздушна снага.

Украјина је од почетка рата од Запада тражила модерне авионе ловце, али до сада ниједан није стигао.

Још нема званичног саопштења немачке владе.

Канцелар би требало да се обрати немачком парламенту у среду.

Међутим, Мари-Агнес Штрак-Цимерман из либералне странке ФДП, која председава одбором за одбрану немачког парламента, поздравила је извештаје.

„Одлука је била тешка, предуго је трајала, али је на крају била неизбежна“, рекла је она и додала да ће то донети олакшање за „изубијани и храбри украјински народ“.

Западне државе су последњих дана показале повећан степен фрустрираности због онога што виде као невољност Немачке да пошаље тенкове.

Немачки министар одбране Борис Писторијус раније је рекао да је Берлин дао зелено светло другим државама да обуче Украјинце да користе тенкове Леопард 2, али да се није обавезао да ће послати сопствене.

Шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак позвао је у уторак западне земље да Кијеву дају стотине тенкова да формирају „песницу“ која ће сломити Русију.

„Тенкови су једна од компоненти за повратак Украјине на границе из 1991. године“, написао је он на Телеграму пошто су се појавили извештаји да је Немачка пристала да пошаље тенкове.

Анатолиј Антонов, руски амбасадор у Вашингтону, написао је на Телеграму:

„Ако Сједињене Државе одлуче да испоруче тенкове, онда оправдавање таквог корака аргументима о ‘одбрамбеном оружју’ дефинитивно неће успети.

„Ово би била још једна очигледна провокација за Руску Федерацију“.

 

 

Извор: Б92