Свет

КРЕЋЕ ВЕЛИКА ОФАНЗИВА! Рат се распламсава следе РАДИКАЛНИ ПОТЕЗИ!

Фото: Јутјуб

Командант руских снага у Украјини генерал Валериј Герасимов покушаће да учини нешто радикално, сматра аналитичар Александар Радић

У сенци артиљеријских обрачуна и ракетних напада, последњих недеља обе стране сукоба у Украјини припремају се за интензивирање копнених операција на пролеће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док украјинска страна жељно ишчекује америчке, британске и немачке тенкове како би кренула у ослобађање изгубљених територија на истоку и југу земље, руске трупе у Украјини претрпеле су промене у командном кадру, што по многима значи интензивирање такозване специјалне војне операције.

Централизација команде

Подсетимо, генерал Валериј Герасимов, начелник руског генералштаба, на месту команданта здружених снага у Украјини заменио је генерала Сергеја Суровикина, који је именован за његовог заменика. Именовање Герасимова требало би да донесе централизацију у командовању на целом фронту у Украјини, али и, како каже војни аналитичар Александар Радић, да ограничи утицај приватне плаћеничке компаније „Вагнер“.

Радић у изјави за Курир истиче да је приметно да се на чело командног кадра руских трупа вратила „стара гарда руских генерала“, који су на првом месту и створили слику о томе да руска војска у фебруару прошле године за неколико дана може војно да порази Украјину.

– Главну реч поново воде генерали који су одавно у седмој деценији живота. Преузели су контролу и сменили с функција официре који су командовали војском у ситуацији када нису имали довољно људи и када су извршавали нереалне задатке. Они који су одговорни за почетак рата сада желе да буду заслужни за његов завршетак. Верујем да им је за то потребна нападна операција великих размера из више праваца – каже Радић.

Угледни аналитичар сматра и да руска страна овај период користи како би противника обманула по питању концентрације главнине својих снага.

– Упадљиво је да се приказују вежбе у Белорусији, што вероватно може да буде одвлачење пажње како би Кијев послао део трупа на север. Готово је извесно да ће генерал Герасимов, нови командант руских трупа, покушати да изврши нешто радикално на фронту – тврди Радић.

Наш саговорник истиче и питање утицаја „Вагнера“, приватне плаћеничке јединице, иза које стоји Јевгениј Пригожин, ког медији на западу називају „Путинов кувар“, а наводно је у одличним односима са шефом Кремља.

Понижавања

– Руководство руске армије је понижено понашањем „Вагнера“, иза ког стоје олигарси који имају велику моћ у Русији. Они су отворено ниподаштавали војску и дискредитовали је када су ушли у Соледар тврдећи да су они најзаслужнији за први руски успех на фронту још од августа прошле године.

Западни обавештајни извори навели су да је „Вагнер“ на врхунцу моћи имао око 50.000 регрутованих бораца, који су прошли слабу обуку и поднели велике губитке у борбама за Соледар и Бахмут, на истоку Украјине.

Никола Лунић, директор Савета за стратешке политике

Украјина креће на Маријупољ, циљ је да се изолује Крим

Никола Лунић, директор Савета за стратешке политике, каже да се обе стране припремају за наредне фазе рата.

– Оно што је сигурно јесте да обе стране унапређују и офанзивне и дефанзивне способности припремајући се за наредне фазе рата. Поседовање само дефанзивних могућности, односно способности одбране стратешких локација без могућности контраофанзиве, представља само одгађање пораза. Тога су свесне и зараћене стране па паралелно јачају линије одбране и развијају предуслове за масовне нападе – наводи Лунић и додаје:

– Руска офанзива из Белорусије није вероватна, јер не може обезбедити војни успех, а последице би могле бити контрапродуктивне. Међутим, ефикасно је одржавати пропагандни наратив о могућој офанзиви из Белорусије како би се везале извесне снаге Украјине на северу и тако смањиле способности на очекиваним правцима наступања на југу земље.

Лунић, који је и бивши војни аташе у Лондону, верује и да ће украјинске трупе интензивирати офанзивна дејства:

– Почетком друге године рата, а након обуке и развоја снага, може се очекивати интензивирање офанзивних дејстава украјинске војске у области Запорожја, односно на оперативном правцу према Мелитопољу, Бердјанску и Маријупољу. Индикативно је да руске снаге управо врше инжињеријску припрему терена како би ојачале одбрамбене способности, али с обзиром на јак покрет отпора, могли би се очекивати успеси украјинске војске на том оперативном правцу.

То би у војном контексту креирало услове и за изолацију Крима, који има стратешки значај за обе стране.

 

 

Извор: Курир