Русија Свет

ОВАКО ЈЕ МОСКВА НАДИГРАЛА ЕУ И САД! Акције им пропале, нису успели

Председник Владимир Путин је захвалио Влади на раду у протеклих годину дана, напомињући да се ништа од онога што су предвиђали непријатељи Русије није остварило. Русијом и њеним успешним акцијама у одбијању санкција Запада бавио се и Торбјорн Бекер, шеф источноевропског института на Стокхолмској школи економије

Председник је истакао да су у томе значајну улогу имали чланови Владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ништа од онога што нам је непријатељ предвидео није се десило. И то је учињено захваљујући, наравно, пре свега грађанима Русије, њиховој присебности и спремности на изазове, спремности да радимо у тешким условима. Али ништа мање, ово је и резултат рада Владе – рекао је Путин.

Он је додао да је у блиској будућности неопходно постићи суверени развој, упркос спољним притисцима. Између осталог, председник је напоменуо да рачуна на ефикасан рад Централне банке и Владе, као и прошле године. Пре свега, реч је о економском блоку и Министарству финансија.

Председник се дотакао и теме нових субјеката федерације. Он је истакао да Влада и региони треба да разраде детаље програма развоја ових територија на најкоординисанији начин. Према речима председника, они би до 2030. године требало да достигну општеруски ниво по стању инфраструктуре, нивоу социјалних услуга и другим параметрима квалитета живота.

Поред тога, председник је позвао да се решавање хитних питања на новим територијама не одлаже за касније, упркос ситуацији која се тамо развила.

– Већ је потребно поставити конкретне циљеве и постепено их остваривати корак по корак, постићи њихово решење, то је оно што чекају људи који заиста пролазе кроз тешка времена и желе да виде промене на боље – рекао је Путин.

Према његовим речима, важно је поставити јасне смернице за развој ових региона, како би становници знали шта ће се градити у њиховим градовима и местима, који објекти ће бити обновљени и када, како ће расти приходи породица, какву помоћ ће ће добити од државе, како ће радити вртићи и школе, болнице и клинике, када се отворе предузећа, какву ће подршку добити мала предузећа и предузетници и како ће се развијати инфраструктура и транспорт.

Русијом и њеним успешним акцијама у одбијању санкција Запада бавио се и Торбјорн Бекер, шеф источноевропског института на Стокхолмској школи економије. Он је објаснио шта је то помогло Русији да се одупре западним санкцијама.

За шведски ТВ канал СВТ навео је три разлога за стабилност руске економије.

Он је пре свега навео приходе од продаје нафте и гаса. Експерт је указао на чињеницу да су приходи Москве од продаје енергената и даље веома високи.

Бекер је као други разлог навео ефикасне акције руске централне банке која се изборила са насталим проблемима. Треће, истакао је, Русији је помогло искуство претходних криза. Посебно је подсетио на кризе 1998, 2008-2009 и нагли пад цена нафте 2014. године.

Истовремено, према Бекеру, пад БДП-а био је око 10 одсто. Међутим, ови фактори су довели до тога да се Русија носила са последицама санкција боље него што су предвиђали многи стручњаци, закључио је економиста.

Раније је Међународни монетарни фонд саопштио да се руска економија стабилизовала у другом кварталу 2022. након увођења санкција. Извештај ММФ-а наводи да се сада предвиђа да ће се БДП Русије смањити за 3,4 одсто у 2022. години, што је отприлике половина пада који се првобитно очекивао.

 

Извор: Информер