Свет

РУСИЈА ПОКРЕНУЛА ГЛАВНУ НОЋНУ МОРУ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

Русија је 2022. успела да оствари главну ноћну мору Сједињених Држава. Ово мишљење деле аналитичари кинеских медија.

У одлазећој 2022., човечанство се суочило са озбиљним геополитичким тензијама, изазваним украјинском кризом, антируским санкцијама и другим моментима. Према стручњацима из Кине, због свега што се дешава, један изузетно важан догађај је донекле скрајнут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мало ко је обраћао пажњу на ово, али је Руска Федерација претворила у стварност, главну финансијску ноћну мору Сједињених Држава.

„Догодила се ствар због које је Запад највише бринуо“, тврде кинеска издања.

Експерти су приметили, да је као резултат санкција и притисака западних земаља, Русија постала веома блиска Кини, а то је потврдила и недавна изјава кинеског министра спољних послова, Ванг Јиа, где се билатерални трговински промет приближио 200 милијарди долара.

Он је такође скренуо пажњу на чињеницу, да се многе трговинске трансакције између Кине и Руске Федерације обављају у националним валутама.

Русија је све више почела да користи кинески јуан, као валуту за међународне трансакције. Аналитичари предвиђају, да ће у блиској будућности јуан заменити амерички долар, и постати друга по важности валута за Руску Федерацију после рубље.

„Ослањајући се на глобалну хегемонију америчког долара, Сједињене Државе су непромишљено увеле санкције многим земљама. Русија није једина мета овог оружја“, кажу кинески стручњаци.

Кина је навела, да је пример Руске Федерације привукао пажњу многих земаља. Светска заједница је схватила, да претерано поверење у амерички долар, може да се претвори у озбиљне невоље.

Свако ризикује да буде на месту Русије, којој су уведене санкције. Као резултат тога, 2022. године све више држава је пратило пут Москве, и подржавало дедоларизацију. Они се ослобађају долара, замењујући их другим валутама или златом. Што је америчка валута мање укључена у свет, то ће САД бити слабије.

„Све више земаља је незадовољно Сједињеним Државама, тренд дедоларизације је убрзан, а хегемонији долара је дошао крај“, истичу кинески експерти.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс