Свет

САДА ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ ВРАТИ НАША ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЈА! Шеф кабинета председника МОЛИ ЗА ПОМОЋ

Шеф кабинета председника Украјине Андреј Јермак рекао је данас да би Западни савезници требало да пошаљу Украјини неколико стотина тенкова како би спровела контраофанзиву против руских снага и повратила окупирану територију.

– Тенкови су нам потребни не 10-20, већ неколико стотина – написао је Јермак на Телеграму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је данас да ће његова влада тражити од Немачке дозволу да пошаље тенкове Леопард у Украјину, али да планира да их пошаље без обзира на то да ли се Берлин сложио или не.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је у недељу да Берлин неће стајати на путу да Пољска то жели.

Према регистру оружја УН из 2019. године, Пољска има 247 тенкова „Леопард 2“.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијатро рекао је данас да његова земља неце подржати никакве санкције ЕУ које би потенцијално ограничиле сарадњу са Русијом у нуклеарној области.

Сијарто је у паузи на састанку министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекао да је Европска комисија изгледа започела израду 10. пакета санкција, али је упозорио да Мађарска неће подржати тај пакет уколико он буде обухватао сарадњу са Русијом у нуклеарној области, преноси ТАСС.

Како је додао, то би нанело огромну штету Мађарској и нарушило њену енергетску безбедност.

Гувернер Сумија Дмитро Живицки, саопштио је да је у руском гранатирању у Ворожби погођена стамбену зграда и железничка инфраструктура.

– Око 14 часова у центру града експлодирало је 10 граната. Дошло је до директног удара у стамбену зграду. Један од станова је потпуно уништен – написао је Живицки на Телеграму, преноси Гардијан.

Додаје да је велика штета изазвана на још три стамбене јединице и да су у експлозијама уништене и пословне просторије.

 

Извор: Блиц