Свет

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИСПАЛИЛА ТРИ РАКЕТЕ: Издато наређење

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је прављење нове интерконтиненталне балистичке ракете и велику производњу тактичког нуклеарног оружја.

Он је то учинио како би се супротставио претњама из САД и Јужне Кореје, објавио је данас државни медиј из Пјонгјанга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На важном састанку владајуће Радничке партије, Ким је назначио важност потребе да се појача нуклеарни арсенал и обезбеди „значајна војна моћ“, како би се одбранио суверенитет и територијални интегритет Северне Кореје, пренео је Ројтерс.

Ким је оптужио Вашингтон и Сеул да су организовали „заверу да се изолује и угуши“ Северна Кореја, називајући то „невиђеним у људској историји“.

Он је дао задатак да се направи нови интерконтинентални балистички ракетни систем са брзим одговором, навела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Овај извештај дошао је неколико часова након што је Северна Кореја испалила балистички пројектил кратког домета источно од обале, у новогодишњој ноћи.

Сеул: Северна Кореја наставиће да спроводи нуклеарне и ракетне провокације

Председник Јужне Кореје Јун Сук-јеол изјавио је данас да ће Северна Кореја наставити да спроводи сталне нуклеарне и ракетне провокације а да јужнокорејска војска треба да одговори јасном одмаздом, саопштила је његова канцеларија.

Северна Кореја испалила је у суботу балистичку ракету у Јапанско море, што представља другу војну провокацију у року од два дана, саопштили су представници војске Јужне Кореје, пренео је Ројтерс.

Стручњаци сматрају да је та акција одговор Северне Кореје на успешно тестирање свемирске ракете које је 29. децембра извела Јужна Кореја, пренео је Јонхап.

Дан после тестирања свемирске ракете, Северна Кореја је испалила три пројектила кратког домета у Јапанско море, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг