Свет

СВЕТ СЕ ПРИБЛИЖАВА КАТАСТРОФИ БЕЗ ПОВРАТКА! Ово су два КЉУЧНА РАЗЛОГА ЗБОГ ЧЕГА!

Чувени амерички филозоф Ноам Чомски упозорава да се свет приближава неповратној катастрофи, а да се човечанство суочава са растућом претњом нуклеарног рата и уништавања климе.

– Свет је на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких изазова и смањене способности за рационално решавање проблема – рекао је Чомски за „Раша тудеј“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да се „сат судњег дана“, који одржава колико је човечанство близу уништења, примакао поноћи, што симболизује истребљења човека, те додао да ће за неколико дана бити још ближе поноћи.

Идеја о настанку овог сата датира још из 1947. године када је постављен на седам минута до поноћи. Већ 1953. године када су САД и СССР тестирали прве хидрогенске бомбе сат је био постављен на два минута до поноћи.

У својој историји овај сат се померао напред и уназад 24 пута, а најдаље је био 1991. године када је био на 17 минута од поноћи, а најближе данас када је на свега 100 секунди.

Чомски је истакао да су главне бриге човечанства „повећана претња од нуклеарног рата и веома озбиљна растућа опасност од климатаског уништења“.

Он је додао да су у случају климе криве државе које не чине оно што знају да реше ову кризу.

– Такође, проблем је пропадање арене рационалне озбиљне дебате и промишљања у комбинацији са колапсом демократских снага широм света – рекао је Чомски.

Он је истакао да је рационална дебата „једина нада за суочавање“ са овим проблемима.

Чомски је навео да се ситуација погоршала током прошле године, упозоривши да ће „човек доћи пред провалију“ ако не дође до оштрог преокрета.

– Неповратно долазимо до провалије и то не у далекој будућности – упозорио је Чомски.

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао раније да они који желе да виде Москву поражену у Украјини, игноришу чињеницу да „пораз нуклеарне силе у конвенционалном рату може да изазове нуклеарни сукоб“.

Москва верује да је сукоб у Украјини посредни рат који против ње воде САД и њени савезници. Међутим, Русија је више пута говорила да нуклеарни рат никада не треба водити, а њена војна доктрина дозвољава употребу атомског оружја само ако је угрожено само постојање државе.

 

 

Извор: Блиц