Свет

ТУЖНА ВЕСТ – ПРЕМИНУО КРАЉ! Владао за време најбурнијег политичког периода

Бивши краљ Грчке Константин ИИ, чија се деветогодишња владавина поклопила са једним од најбурнијих периода у политичкој историји те земље, преминуо је данас у 82. години, објавио је државни сајт ЕРТ Њуз.

Константин ИИ, син јединац краља Павла и краљице Фредерике од Грчке, ступио је на престо 1964. године након смрти свог оца, али је његова владавина била је праћена политичком нестабилношћу које је кулминирала војним ударом 21. априла 1967, наводи Ројтерс.

Неколико месеци након пуча и неуспешног покушаја контраудара на војну хунту, краљ Константин ИИ је био приморан да побегне из земље.

На референдуму који је после пада хунте 1974. године расписала влада националног јединства, Грци су други пут одбацили монархију што је Константина ИИ учинило последњим краљем Грчке.

Иако је званична Атина Константину одузела држављанство, краљевска породица је 2002. године ипак обештећена са 13,7 милиона евра за некадашњу имовину у Грчкој.

Коснтантин има петоро деце са супругом краљицом Аном-Маријом од Грчке.

Бивши краљ је био страствени једриличар чија је екипа освојила златну медаљу на Олимпијским играма 1960. године.

Константин је кум бритнског принца Вилијама, а његова породица је годинама живела у Лондону, пре него што се вратила у Грчку.

 

 

Извор: Курир