Србија

Вучић открио шта га очекује 20. јануара

БИЛО какав облик формалног и неформалног признавања или уступање чланства Косову у Уједињеним нацијама је наша црвена линија, а то је саставни део француско-немачког плана.

То су ствари о којима не можемо ни да разговарамо, још мање да их прихватимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову јасну поруку јуче је још једном послао председник Србије Александар Вучић, након разговора са високим саветником у Стејт департменту Дереком Шолеом и уочи серије нових важних састанака на којима ће кључна тема бити КиМ.

Указао је да је Шоле „образован, интелигентан и проницљив политичар, да добро разуме прилике у свету и региону“:

– Да ли ће САД променити однос према Косову – неће, не треба имати илузије. Али, да ли је Шоле хтео да нас саслуша, јесте. Показао је поштовање према Србији. Добра ствар је да они желе да чују оно што су очекивања Србије и Срба.

Истакао је да „сви они, на крају крајева, знају да све што је било на северу Косова је изазвано једностраним потезима Приштине“.

– Добар део људи у свету који покушава да сагледа ситуацију на Косову, неће више баш увек да зажмури и каже Приштини „можете да радите шта хоћете“, и то су помаци, не у стратешком, већ у тактичком смислу.

Вучић је открио да су током сусрета са Шолеом на столу биле четири кључне теме: КиМ, укључујући Шолц-Макронов план, билатерални односи, ситуација у региону и руско-украјински сукоб. Пренео је да су разговарали и о Заједници српских општина, и захвалио се америчкој делегацији што су инсистирали на спровођењу овог дела Бриселског споразума:

– Пренео сам Шолеу да је немогуће постићи напредак, када се Приштина позива на сопствене правне акте, јер тада дијалог није ни имао смисао. Сада је потпуно јасно да ЗСО мора да буде формирана, али не знам како мисле то да изведу с обзиром на ове ставове Приштине. Неће бити једноставно.

Констатовао је да је дан након састанка са Шолеом у Приштини, премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти у Бечу поновио да га не интересује формирање заједница на етничкој основи, што значи да га не интересује ЗСО.

– Рекао је раније да није задовољан француско-немачким планом, а ја сам говорио да то није истина, да би сада поручио да га у потпуности прихвата. То смо знали од почетка, јер је тај план заснован на свему што траже и хоће. Он каже да све прихвата само да би избегао претходну обавезу формирања ЗСО – рекао је Вучић, додајући да ће бити тешко јер Србија нема савезника, али нема ни много избора.

Вучић је открио да га 20. јануара очекује велики састанак, како је раније најављивано, са изасланицима Брисела, Париза и Немачке – Мирославом Лајчаком, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером. Пре тога, ићи ће у Давос, на Светски економски форум.

Шоле је после састанка са Вучићем поручио да није дошао да би постављао било какве ултиматуме, већ да изрази снажну подршку дијалогу уз посредство ЕУ и истражи начине како би он могао да напредује. Пренео је да је у Приштини истакао да би ЗСО требало да се формира и да то буде у складу са уставом Косова, али да не може да открива на који начин ће се обавити имплементација споразума.

– Верујемо да је дијалог уз посредство ЕУ најбољи пут да се унапреди европска будућност Косова и Србије. Знамо да ће одлуке бити тешке, али САД су овде да подстакну лидере да предузму те критичне кораке, као што смо били ту и у прошлости – рекао је Шоле.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, који се такође састао са Шолеом, рекао је јуче да је вашингтонском званичнику отворено поручио да „нема тога у Србији ко ће прихватити независност Косова, као и да је председник Вучић кључни гарант мира и стабилности у региону, Србији и на КиМ“:

Нема изнова преговарања о ЗСО, ни директно ни индикректно нећемо признати независност Косова, нећемо дозволити погром Срба на КиМ, а обавеза Кфор је да гарантује безбедност.

Састанке Шолеа са српским државним врхом наш амбасадор у САД Марко Ђурић оцењује као добре за односе двеју земаља. Навео је да је то било „поподне борбе за српске интересе“, додавши да је Вучић детаљно изнео све нападе, терор и притиске на косовске Србе и начине за решење кризе. Нагласио је и да се позиција Србије пажљиво слуша, наводећи да Приштина нема бланко подршку Вашингтона. Указао је и да САД више инсистирају на формирању ЗСО од европских званичника.

КУРТИ ТРАЖИ САСТАНКЕ СВАКОГ МЕСЕЦА

АЉБИН Курти рекао је јуче да би састанци у Бриселу са председником Вучићем требало да се одржавају сваког месеца, јер су „неслагања велика, а поверење мало, као и да не зна тачно зашто се то догодило“.

Амерички дипломата Дерек Шоле пре тога је поручио да засада нема предуслова за сусрет Вучића и Куртија. На то се надовезао и председник Вучић, који је рекао да предуслова никада није ни било, али да је Србија увек спремна да разговара и није бежала од дијалога, а колико ће то да буде сврсисходно, то је друго питање.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке