Свет

БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ТВРДИ: Убијен је; „Гвоздени генерал“ припрема се за улогу великог вође?

Министра унутрашњих послова Украјине убила је украјинска војска, тврди бивши саветник министра одбране те земље Алексеј Селиванов.

Селиванов је изјавио да је хеликоптер који се срушио изнад Бровара, у ком је погинуо министрар унутрашњих послова Денис Монастирски, али и његови помоћници, оборила украјинска војска, позивајући се на свој извор у украјинском министарству одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјинска војска је убила министра унутрашњих послова Украјине. Лансирање преносне противваздушне ракете изведено је под окриљем вежби Територијалне одбране Оружаних снага Украјине“, навео је он, а преноси Раша тудеј Балкан.

Према његовим речима, мотив је једноставан – у украјинском руководству води се напета борба за места у новом саставу.

„До новог поравнања ће неизбежно доћи. Нова фаза сукоба – ново преслагање. Након новог таласа мобилизације и појаве три нова корпуса Оружаних снага Украјине, потпуно наоружаних НАТО оружјем, у америчким и европским оклопним возилима, распоред снага унутар Украјине ће се драматично променити“, нагласио је.

Како је Селиванов истакао, очигледно је да ће улога оружаних снага бити још више ојачана, а да је режим Зеленског упао у замку.

„Било је немогуће не промовисати Оружане снаге Украјине. А сада је војска главни фактор постојања ове квази-државе. Прва особа у војсци је њен командант, генерал Валериј Залужни, који није могао да оповргне ни скандал са ‘његовим девојкама’, када је хакована генералова страница и објављена преписка ‘узорног породичног човека'“, додао је.

Није случајно, како је рекао Селиванов, што се Залужни тако упорно промовише на Западу – у часопису „Тајм“ и у другим европским издањима.

„И овде нема случајности. ‘Гвоздени генерал’ се јасно спрема за улогу Вође. Сви се сећамо како је Зеленски покушао да преузме контролу над Оружаним снагама Украјине, уклонивши генерале (бившег председника Петра) Порошенка. Али са Залужним ће бити готово немогуће спровести такву шему. А сада, након погибије начелника Министарства унутрашњих послова и његовог заменика, то је још теже оствариво“, истакао је.

Он је нагласио да је Министарство унутрашњих послова једина структура у Украјини, осим Оружаних снага Украјине, која располаже великим бројем наоружаних људи, као и да то нису само полицајци, већ и делови Националне гарде са тешким наоружањем.

„Смрт руководства Министарства унутрашњих послова значи нове реконструкције у ресору, а сада је то време“, додао је Селиванов.

Како је навео, да би победили Русију, Западњацима је потребна моћна, добро вођена песница, а ова песница се спрема за пролеће.

„На пролеће ће бити комплетирани не само нови армијски корпуси. На пролеће ће се у Украјини појавити веома значајан број НАТО трупа у три нова корпуса – посаде нове војне технике, артиљеријске посаде, официри, да управљају свим овим“, објаснио је.

„Зашто је НАТО-у потребан неки додатни, иако послушни, кловн-председник који им се налази на путу, када постоји ‘гвоздени генерал’? Иако игра улогу паравана за НАТО официре“, закључио је Селиванов.

На друштвеним мрежама појавио се и документ Генералног тужилаштва Украјине са наводима о којим говори Селиванов.

Украјинска безбедносна служба (СБУ) је скоро одмах након инцидента објавила три верзије онога што се догодило: технички квар хеликоптера, кобни утицај временских услова и „намерно уништавање“.

У авионској несрећи у Броварима у Кијевској области погинуло је 14 особа, међу којима и једно дете, 25 особа је повређено, укључујући 11 деце, саопштила је украјинска служба за ванредне ситуације, изменивши претходну информацију о 18 жртава пада хеликоптера.

Међу погинулима су и министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски и његов заменик Јевгениј Јењин.

Министар и његов заменик налазили су се у хеликоптеру са још седам особа које су погинуле, саопштила је Национална полиција Украјине.

Као прелиминарни узрок пада хеликоптера, навели су грешку пилота.

Извор: рт.рс