Свет

ОВО ЈЕ НАЈЛАКШИ НАЧИН ЗА ОКОНЧАЊЕ РАТА! Борељ изјавио нешто што се НЕЋЕ СВИДЕТИ ПУТИНУ

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да је најлакши начин да се оконча рат и патње које он изазива јесте да руски председник Владимир Путин повуче војнике и заустави напад на Украјину али да су се сви они који су покушали да преговарају са њим „вратили празних руку”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи представник ЕУ је у блогу на сајту Европске службе за спољне послове написао да ће „Европљани увек остати отворени за свакога ко је озбиљан у потрази за решењем путем преговора” и да је то кључна тачка на којој ће наставити да инсистира.

„Оно што Русија назива специјалном војном операцијом није ништа мање него потпуна инвазија суверене земље. Русија убија украјинске цивиле, уништава домове, болнице и електране. То што се дешава у Украјини је очигледно кршење Повеље УН и међународног поретка заснованог на правилима” написао је он.

Борел је навео да је прошле недеље путовао у регион јужне Африке како би учествовао у министарском дијалогу ЕУ-Јужна Африка и одржао билатералне састанке у Јужној Африци и Боцвани али и да је руска инвазија на Украјину била је високо на дневном реду.

„Јужна Африка је изгледала као да се слаже са ставовима Русије када је њен шеф дипломатије Сергеј Лавров посетио земљу понављајући лажи да је рат одбрана од русофобске и фашистичке Украјине и да се Европа и њени партнери залажу за војно решење, спречавајући дипломатске напоре”, рекао је он.

Борел је додао да руски рат представља претњу за Европу колико и за Африку и друге је, иако се дешава на европском тлу, утиче на цео свет изазивајући прехрамбену кризу која погађа милионе људи и да је Лавровљева посета део напора Русије да избегне међународну изолацију и прошири свој утицај у Африци, преноси Бета.

„ЕУ не тражи од Јужне Африке или било ког од наших партнера да једноставно изаберу страну између Русије и Запада. Оно што тражимо од Јужне Африке и свих земаља јесте да стану на страну принципа и вредности Повеље УН и међународног права”, написао је Борел.

 

 

 

 

Извор: Политика