Свет

ФРАНЦУСКА У ПРОБЛЕМУ! Проћиће као што је Србија са Косовом са овим делом своје територије!?

Фото: Јутјуб

Макрон је рекао да је спреман да донесе уставне промене о статусу Корзике до јесени

Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће наставити разговоре о статусу Корзике, који би могао да буде уписан у устав крајем следећег лета, пренела је агенција Франс прес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Емануел Макрон је поручио посланицима да нема табу или унапред одређену одлуку у вези са будућим статусом Корзике, додајући да је спреман да после лета изврши промене у својој уставној реформи – преносе медији.

Напомиње се да преговарачи морају да „формулишу предлоге који би требало да се уклопе у нацрт уставне реформе коју председник жели да спроведе после лета” како би га поднели на расправу 2023-2024.

Питање отцепљења Корзике од републике остаје неприхватљиво за владу.

Четврто по величини острво на Медитерану , Корзика, мењало се много пута током своје дуге историје. Године 1755. острво је поново постало слободно, на њему је проглашена Корзиканска република. Али већ 1768. Корзика је коначно постала део Француске.

Дуги низ година острво покушава да постигне аутономију. Међу најважнијим питањима за корзиканске лидере су: добијање законодавних овлашћења у економској и социјалној области, признавање корзиканског језика као званичног, амнестија за борце за независност – припаднике Националног ослободилачког фронта Корзике (ФНЛЦ), од којих су неки у бекству или иза решетака.

Жил Симеони, лидер странке За Корзику, која је победила на изборима 2017. године, рекао је да Корзика тежи аутономији, а не независности.

У фебруару 2022. године француски председник Емануел Макрон изјаснио се против давања посебног статуса становницима Корзике, одбио је ревизију пореског система и одбио предлоге да се корзикански језик призна као званични.

 

 

Извор: Информер