Свет

РАТ СВЕ БЛИЖИ ОВОЈ ЗЕМЉИ! Премијер: Руске трупе морају да оду!

Дорин Речеан новопостављени премијер Молдавије и бивши саветник за националну безбедност председнице Маје Санду која је проевропски и пронато настројена изјавио је да је у тој држави у току хибридни рат Москве, која покушава да отме европске процесе и да је неутралност те државе неодржива.

Међутим, посебну пажњу Речеан је посветио Придњестровљу делу Молдавије који је после краткотрајног рата 1992-1993 године остао под контролом руске 14. армије која је 1995. године расформирана, а тај простор чувају мировне снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Придњестровље је фокус поново постало од 24. фебруара 2022. када је почела руска инвазија на Украјину.

Према речима Речеана лева страна реке Дњестар мора бити демилитаризована и да се руске трупе које се тамо налазе као мировне снаге морају да напусте тај простор, а локалне снаге се димилитаризују, а онда тек да уследи социјална и економска интеграција тамошњег становништва.

Иначе Придњестровље односно непризната Трасњистријска република поседује огромни војни потенциал, неколико складишта наоружања која су довољна да се опреми војска једне омање државе. Иначе локалне снаге броје највише 5.000 људи под оружјем, а у тај број урачунато је и 1.500 руски војника-припадника мировних снага-

„Ту морамо да постигнемо фундаменталну ствар, демилитаризацију. После овога следи све остало, а веома је важна економска и социјална интеграција наших грађана. На врху је демилитаризација. То све зависи од неколико ствари, а то ћемо у једном тренутку решити. Налазимо се у периоду геоплоитичких тектонских кретања и у тим околностима сигуран сам да ће све стране схватити да се то мора урадити“, истакао је премијер Молдавије.

Ова вест је непризнатој области Придњестровље које од Молдавије дели река Дњестар дочекано са узбуном и изабринутошћу, а локалне власти су ову изјаву новог премијера протумачиле као позив за напад на Тираспољ и са тиме се поново активирала опција из априла 2022. кад је постојала претња да ће уследити напад украјинске војске, а сад и румунске на ту област коју насељава већином проруско и украјинско становништво, које власт у Кишињеву сматра непријатељом и претњом због покушаја асимилације.

Према подацима који су доступни у Трансњистрији живи око 200.000 руских грађана, а највећа забринутост је у складиштима оружја за које руске власти верују да су главни циљ ових претњи.

Спомиње се све више по поруским сајтовима и опција да у случају било каквог напада са молдавске или са украјинске стране може доћи до дизања у ваздух огромног потенцијала који се налази у складиштима од артиљеријске и пушчане муниције до тенкова и оклопних возила.

 

 

 

 

Извор: Курир