Свет

„Споразум не сме да пропаде, иначе… катастрофа“

Преговори о продужењу црноморског споразума почеће за недељу дана, рекао је у петак високи украјински званичник.

Неуспех да се обнови иницијатива коју подржавају УН и која је Украјини омогућила да извози жито из лука које је блокирала Русија био би катастрофалан јер су милиони у Африци на ивици глади, упозорио је данас шеф агенције за храну при УН, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је критично“, рекао је директор Светског програма за храну (WFP) Дејвид Бизли за Ројтерс у интервјуу на маргинама Минхенског безбедносног форума.

„Уз све кризе са којима се суочавамо широм света са климатским променама, сушама, бујним поплавама, не можемо да дозволимо да црноморска иницијатива уопште пропадне“, додао је Бизли.

Споразум о житу којем су посредовале Уједињене нације и Турска прошлог јула омогућио је извоз из три украјинске луке.

Споразум је продужен за додатних 120 дана у новембру и поново се обнавља у марту, али је Русија сигнализирала да није задовољна неким аспектима споразума и затражила је да се укину санкције које утичу на њен извоз пољопривредних производа.

Бизли је рекао да тренутни проток робе и житарица, који је према подацима УН погодовао Европској унији, посебно Кини и Турској, тренутно није ни близу онога што би требало да буде.

Он је упозорио Москву да би затварање лука било катастрофално, посебно у Африци, где се милиони људи суочавају са глађу.

„Африка је тренутно веома крхка. Педесет милиона људи куца на врата глади“, рекао је он.

„Цене хране, горива, инфлација и три године KОВИД-а… људи немају више капацитета за да се суочавају са кризама и ако не смањимо трошкове онда би 2024. могла бити најгора година у последњих неколико стотина“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92