Русија

СВЕ ЈЕ ИСТО КАО И ПРЕ РАТА! Запад у ШОКУ да ли је ово могуће!?

Руска спољна трговина вратила се на ниво на коме је била пре отпочињања рата у Украјини, а санкције које је Запад увео Москви нису постигле жељени ефекат оцењује Њујорк Тајмс.

Према наводима америчког дневног листа, компаније многих западних земаља нису у потпуности прекинуле трговинске везе са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како истичу, недавно истраживање швајцарског Универзитета Сент Гален показало је да је мање од девет одсто компанија које имају седиште у Европској унији или у некој од земаља Групе 7 у потпуности престало да послује на територији Руске Федерације.

Додаје се да недавно спроведене анализе указују да је спољнотрговинска размена са суседима и савезницима Русије попут Турске, Кине, Белорусије, Казахстана и Киргизије нагло порасла и да су те земље успешно обезбедиле Русији многе производе које су западне земље покушале да ускрате, како би казниле Москву због инвазије на Украјину.

Њујорк тајмс оцењује да се „руска економија показала изненађујуце отпорном“, и поставља питање о ефикасности санкција које су западне земље увеле Русији.

Како се наводи, упркос санкцијама, истраживање Међународног монетарног фонда (ММФ) указују на отпорност руске економије.

Према ММФ-у, руски пројектовани раст БДП-а бице 0,3 одсто ове године, иако је претходно процењено да ће забележити пад од од 2,3 одсто.

 

 

 

Извор: Блиц