Русија

ПУТИН ДОНЕО НОВИ УКАЗ: МИ ОДРЕЂУЈЕМО, А НЕ ВИ!

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

Указ Владимира Путина о специјалним мерама које се уводе као одговор на граничну цену за руску нафту и нафтне деривате ступио је на снагу , 1. фебруара.

Руске контрамере показују да су неприхватљиви нетржишни механизми трговине руском робом, оцењују руски аналитичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у указу председника Русије Владимира Путина, забрањује се испорука нафте и нафтних деривата из Русије онима који у уговорима прописују горњу границу цена. Такође се забрањује испорука нафте страним купцима ако се у уговорима користи механизам ограничења цена. Испоруке руске нафте и нафтних деривата у земље које су увеле горњу границу цена биће могуће само на основу специјалне Путинове одлуке.

По речима руководиоца Центра за анализу стратегије и технологије за развој Руског државног универзитета за нафту и гас „Губкин“ Вјачеслава Мишченка, контрамере Русије искључују могућност да јој се диктирају цене нафте.

„Указ донет 27. децембра одредио је став Русије и руских извозних компанија – апсолутно су неприхватљиви услови западних земаља које су увеле ембарго и граничну цену. То су нетржишне и незаконите мере“, рекао је за Спутњик Мишченко.

Како је додао, и сам указ и узвратне мере Русије искључују могућност да се некако заобиђу или признају та ограничења или да се у будућности тргује уз услов граничних цена.

Мишченко истиче да и блискоисточни партнери Русије – ОПЕК+, УАЕ, Саудијска Арабија схватају да је важан чврст став како се не би дозволило да купци диктирају услове.

„Данас из неког разлога не воле Русију, сутра ће хтети да искористе тај механизам против било ког другог добављача. То је такав диктат купца. То се не сме дозволити, ове мере су и усмерене на то“, закључио је Мишченко.

 

 

Извор: Б92