Свет

УПОЗОРАВАЈУЋА ПОРУКА ЗЕЛЕНСКОГ! Да ли је свестан шта може да се деси?

За нас је важно да Кина не подржава Руску Федерацију у овом рату, рекао је украјински лидер.

Ако Кина стане на страну руског председника Владимира Путина у Украјини, трец́и светски рат ц́е почети, упозорио је украјински председник Володимир Зеленски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг је данас демантовао тврдње да разматра пружање „смртоносне помоц́и“ Русији, након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен у суботу упозорио високог кинеског дипломату Ванг Јиа на последице ако се његова земља увуче у сукоб који је у току.

Блинкен је у интервјуу након састанка њих двојице рекао да је Вашингтон забринут да Пекинг разматра испоруку оружја Москви, уочи планираног састанка Ванга и руског председника у понедељак.

– За нас је важно да Кина не подржава Руску Федерацију у овом рату – рекао је Зеленски немачком дневнику Ди Велт.

– У ствари, волео бих да буде на нашој страни. У овом тренутку, међутим, мислим да то није могуц́е. Али видим прилику да Кина направи прагматичну процену онога што се овде дешава. Јер ако се Кина удружи са Русијом, доц́и ц́е до светског рата и мислим да је Кина тога свесна – додао је он, преноси Дејли мејл.

Зеленски је такође рекао за Ди Велт да је Украјина пренела обавештајне податке председници Молдавије Маје Санду који сугеришу да Русија планира државни удар у Молдавији.

– Маја Санду ме никада није питала за помоц́, али ми је захвалила на информацијама. Она зна нашу ситуацију. Украјина ц́е увек бити спремна да помогне Молдавији – додао је он.

Кремљ је у понедељак саопштио да су односи Русије и Молдавије веома напети и оптужио је молдавске лидере да следе антируску агенду, недељу дана након што је Кишињев рекао да је осујетио покушај руског пуча.

Упозорење Зеленског из Трец́ег светског рата стигло је на дан када је амерички председник Џо Бајден дошао у изненадну посету Украјини организовану у строгој тајности.

Обец́ао је 500 милиона долара у испоруци свежег оружја и „непоколебљиву“ америчку подршку уочи прве годишњице Путинове инвазије.

 

 

 

Извор: Република