Свет

АМЕРИКА ВЕЋ ОКОВАНА СТИЖЕ И У ЕВРОПУ! Очекујемо колапс и нестанке струје, једна ствар посебно БРИНЕ!

Снежна олуја „Ледени Армагедон“, која је претходних месеци паралисала Сједињене Америчке Државе и Канаду, сада стиже и у Европу. Прва је на удару Велика Британија, где су температуре последњих дана у озбиљном паду, а процењује се да ће у следећа два дана да падну рекордне количине снега.

Наиме, државни хидрометеоролошки завод Велике Британије објавио је како се очекује да ће на подручју острвске државе пасти више од 38 центиметара снега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затворене школе, отказани летови

Више од 100 школа широм Велса већ је затворено, а најмање 27 летова из аеродрома Бристол је отказано. Због тога су издата упозорења на даље могуће измене у путном и ваздушном саобраћају, а очекује се да ће нека рурална подручја остати без електричне енергије.

Предвиђа се да ће најгоре проћи централна Енглеска, где грађани могу да очекују да остану без интернета и свих других комуникационих канала.

Скy Неwс пише како метеоролози предвиђају да би у Јоркширу на северу Енглеске снег могао да пада 31 сат без престанка. Температура забележена у селу Кинбраису у северној Шкотској у уторак увече, када је измерено -15,4 степена Целзијуса, најнижа је ове године, а очекује се да ће наставити да пада.

И док на југу Енглеске пада снег као последица хладног фронта, на обали Северног мора, на истоку Енглеске, очекује се тзв. морски снег. Настаје када ледена ваздушна маса која се креће изнад топлије површине Северног мора постане богата воденом паром и донесе снег на енглеску обалу Северног мора. На овом подручју очекује се од два до пет центиметара снега.

Проглашен аларм

Тим поводом огласила се и портпаролка енглеског хидрометеоролошког завода Никол Мекси, која је рекла да се Енглеској са севера приближава арктички морски ваздух те да ће управо он да изазове снежну олују која ће се проширити на целу земљу до краја недеље.

Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства издала је упозорење трећег нивоа за хладно време, што значи да ће се контактирати рањиве и високоризичне особе, а здравствене службе очекују нагли пораст потражње за негом.

Саветују загревање домова на минимално 18 степени Целзијуса, посебно за оне који су непокретни, дуготрајно болесни или старији од 65 година.

Због тога су две електране на угаљ поново почеле да производе струју, иако су престале с радом тек пре неколико дана.

Хладно време се већ проширило на север Немачке и Пољске

Посебно забрињава што метеоролози нису сигурни у своје процене и не могу да гарантују да се овај ледени талас неће проширити на остатак Европе. Такође, хладно време са снегом из Британије и Скандинавије већ се проширило на север Немачке и Пољске, а уз обилан снег температуре су пале испод нуле.

Иначе, арктички морски ваздух, који је сада стигао у Британију, у децембру је посетио САД. Тамошњи метеоролози су овој снежној мећави дали име које верно дочарава њену разорну моћ – „циклонска бомба“.

 

Извор: Курир