Русија

БИЋЕ ЖЕСТОКО! Овако ће Русија одговорити на санкције!

Русија ће оштро да казни Запад као одговор на његове санкције, пишу Аналитичари из Кине. Земље ЕУ су се пре извесног времена договориле и спровеле у дело 10. пакет економских санкција Русији.

Москва почиње да губи стрпљење са својим такозваним партнерима, кажу кинески стручњаци, а њен следећи потез представљаће проблеме за ЕУ, преноси публикација Гуанцха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Русија се, очигледно, спрема за освету за санкције“, рекли су аналитичарии кинеског издања.

Аутори су приметили да су се пре извесног времена у западним медијима појавили знаци озбиљне забринутости у вези са током економске конфронтације са Русијом.

Стручњаци се жале да ЕУ и САД практично немају могућности за нове санкције. Због овога, Руска Федерација има доста могућности да одговори противнику а постоји и велики ризик да се лансира ново Путиново „оружје“.

Запад се плаши да ће Русија ограничити снабдевање низом вредних метала, укључујући никл, паладијум и алуминијум. Такав корак Русије могао би бити удар на низ сектора привреде ЕУ. Чак и незнатно смањење снабдевања металом из Русије довешће до наглих скокова тржишних цена, а код неких врста сировина и до његове несташице.

– У Кини постоји изрека: Док има нафте, биће и новца. Међутим, ово је помало старомодна изјава, немогуће је обезбедити рад ветске привреде само са енергентима. Потребне су им друге врсте сировина, укључујући разне метале – рекли су стручњаци Гуанцха.

Ако Русија смањи испоруке паладијума, никла и алуминијума, то би могло да стави тачку на европску аутомобилску индустрију. Недостатак и висока цена сировина учиниће производњу аутомобила неисплативом.

Ово се односи на возила са моторима са унутрашњим сагоревањем и на електрична возила. У Кини сматрају да такве мере могу постати заиста тешка казна за Европу, будући да је регион у великој мери зависан од снабдевања увозним сировинама.

 

 

Извор: Информер