Свет

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПОСЛЕДЊА ГРАНИЦА ПРЕ ГРАЂАНСКОГ РАТА? Овај потез изазвао је хаос на улицама главног града!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

У Израелу, након што је премијер Бењамин Нетањаху отпустио министра одбране Јоава Галанта, више од 10.000 људи изашло је на улице. У Јерусалиму су полиција и војска употребиле водене топове на демонстранте који су се окупили у близини Нетањахуове куц́е. Министар економије Нир Баркат упозорио је Нетанијахуа да је довео земљу на ивицу грађанског рата. Он је додао и да је реформа којој се Галант противи неопходна и да ц́е бити спроведена, али не по цену „грађанског рата”.

На улицама Израела избили су масовни протести. Разлог за то био је потез овдашњег премијера. Бењамин Нетањаху сменио је министра одбране Жоаа Галанта, који се противио контроверзним плановима за реформу правосудног система, преноси Би-Би-Си.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реформе укључују планове да се влади да потпуна контрола над одбором који именује судије. Они би такође отежали судовима да уклоне лидера који се сматра неспособним да обавља функцију. Ово последње је разбеснело многе који верују да је то у интересу актуелног премијера, који се суочава са суђењем за корупцију.

Израелски премијер каже да су реформе осмишљене како би се спречило да судови прекораче своју надлежност. Каже и да је јавност гласала за промене и на прошлим изборима.

Иако су вец́ планирали недељу дана нереда због новог закона, после смене министра, на улицама Израела окупило се више од 10.000 људи. У Јерусалиму су полиција и војници употребили водене топове на демонстранте у близини Нетањахуове куц́е. Одатле су неки прешли у израелски парламент.

У Тел Авиву, демонстранти који носе заставе блокирали су главни аутопут више од два сата пре него што су их очистили полиција и водени топови.

„Бранимо последњи комад демократије који имамо. Не могу ништа да урадим док не зауставимо ово лудило“, прокоментарисао је Би-Би-Сију један од владиних службеника који сматра да је премијер прешао све границе које имају као демократска земља.

Галант је у суботу говорио против реформе, на шта је Нетањаху рекао да више не верује у њега као министра одбране. Он жели да нови закон изнесе у парламент до краја недеље. Оба политичара су чланови исте партије Ликуд.

Након свргавања, поново је написао на интернету: „Безбедност Државе Израел била је и увек ц́е бити моја животна мисија. Израелски опозициони лидер Јаир Лапид, међутим, назвао је Галантову смену „новим ниским нивоом“ за владу. „Нетањаху може да опрости Галанту, али не може да опрости стварности нити да опрости израелском народу који се опире лудилу коалиције“, додао је Лапид.

Министар економије Нир Баркат, бивши градоначелник Јерусалима, предложио је Нетањахуу да преиспита свој план реструктурирања, упозоравајуц́и да је довео земљу на ивицу грађанског рата. „Реформа је неопходна и ми ц́емо то урадити – али не по цену грађанског рата“, рекао је Баркат.

Они су такође забринути за развој ситуације у Сједињеним Државама и позивају на компромис. „Као што је председник недавно разговарао са премијером Нетањахуом, демократске вредности су увек биле и морају остати обележје америчко-израелских односа“, рекла је портпаролка Беле куц́е.

 

Извор: Курир