Свет

ОВО СУ ПЛАНОВИ ПРОЛЕЋНЕ ОФАНЗИВЕ! Упозорење из Пољске, Украјина је спремна!?

Украјинске снаге већ месецима тренирају у западној Европи и САД Према бројним проценама, након што је месецима добијала испоруку оружја са Запада, Украјина је спремна да узврати ударац руским снагама и крене у офанзиву.

Оперативни планови Украјине остају тајни, али је јасно да ће за успех против руских ресурса и јаке одбране бити потребна комбинација вештине и среће, проналажење и брзо искоришћавање слабих тачака. Јер док су кијевске снаге мотивисаније и, у неким случајевима, боље наоружане од московских трупа, Русија је имала месецима да се припреми за украјински напад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово ће бити веома, веома тешко. Велики потенцијал и брутална моћ Руса не могу се потценити – недавно је упозорио пољски премијер Матеуш Моравјецки , а сличне оцене дали су и угледни војни аналитичари, подсећа Волстрит џорнал.

Украјинске снаге већ месецима тренирају у западној Европи и САД, али много ће зависити од њихове способности да координирају различите врсте трупа, које укључују артиљеријске јединице, тенковске корпусе и пешадију, у такозваним комбинованим маневрима. Упркос обуци и приливу НАТО опреме, Украјина неће моћи да покрене напад у стилу НАТО-а, јер ниједна страна не контролише ваздушни простор. Да би се истиснули Руси, што Украјина жели да уради, класични приступ САД и њихових савезника почео би масивним ваздушним нападом помоћу авиона и крстарећих пројектила, пошто је Америка покренула оба рата у Ираку. „Напали бисмо из ваздуха и успоставили надмоћ у ваздуху“, рекао је Џон Нагл, пензионисани потпуковник америчке војске који је сада ванредни професор ратних студија на Ратном колеџу војске САД.

Један велики напад
Али у Украјини, ниједна страна нема стварну предност у ваздушним снагама. Украјина има само ограничен број борбених авиона и јуришних хеликоптера за распоређивање и заштиту, тако да је мало вероватно да ће их ризиковати у фронталном нападу на руске снаге које их чекају. Уместо тога, вероватно ће покренути један велики напад, или неколико мањих, користећи прецизно оружје дугог домета, укључујући ракете и артиљерију. На пример, М142 Химарс или М270 мобилни ракетни бацачи и неке хаубице могу да испаљују експлозивне ракете са сателитским навођењем на удаљености до 80 километара.

Тај домет, у комбинацији са обавештајним подацима из украјинских и западних извора, требало би да омогући Украјинцима да гађају руске снаге далеко иза линија фронта, пошто су оне већ погодиле логистичке базе, командне центре и линије снабдевања агресора. У том случају, после почетних артиљеријских и ракетних удара, украјинске копнене снаге ће вероватно напредовати у великом броју, слично као што би то учиниле америчке трупе.

Међутим, велика разлика је у томе што би америчке или НАТО снаге имале много модерних тенкова, док их Украјинци имају мало. Британија је обећала да ће испоручити 14 својих тенкова Цхалленгер 2, најмање 22 тенка немачке производње Леопард стижу из Пољске и Норвешке, а ускоро се очекује још и из других земаља, укључујући Немачку. САД су обећале тенкове М1 Абрамс, али се очекује да ће стићи тек касније ове године. Украјина такође има неколико стотина тенкова из совјетске ере, као и оних које су донирали бивши чланови Варшавског пакта или заробљени од Руса, али је такође нејасно колико је тенкова Украјина до сада изгубила у ових 13 месеци рата.
У планираној офанзиви иза предњег таласа украјинских тенкова вероватно ће се појавити десетине борбених оклопних возила. Неки, попут француских АМКС-10 и америчких Бредлија, подсећају на тенкове, при чему Бредли носи велики митраљез који може да испали до 300 метака у минути и уништи руски тенк Т-72 са удаљености више од једне миље. Такође носи противтенковске ракете ТОВ које могу уништити мету са удаљености веће од две миље.

Прекид земљишног коридора
Украјина ће такође вероватно распоредити оклопне транспортере, као што су Страјкери које је добила од САД, а то су брза и мобилна возила са осам точкова која могу да превозе пешадију или бране другове од руских пешадијских напада. – Иако бих радије био у М1, и борбена возила пешадије могу да направе велику штету – објашњава потпуковник Нагл.

Џон Спенсер , шеф студија урбаног ратовања на Медисон Полици Форуму, истраживачком центру у Њујорку, додаје да је за Украјинце важно да остваре опипљив напредак пре него што стигне оружје попут тенкова Абрамс, јер ће на тај начин сачувати подршку запад. Спенсер претпоставља да ће Кијев вероватно остати флексибилан у погледу локације нове офанзиве и тражити најслабију тачку у одбрани Русије. Слична стратегија је омогућила Украјинцима да прошле јесени заузму хиљаде квадратних километара у Харковској области, иако су месецима слали поруке да ће кренути у офанзиву на јужну Херсонску област.

Пхиллипс О’Бриен , професор стратешких студија на Универзитету Ст. Ендруза у Шкотској, сматра да би Украјинци желели да пресеку копнени коридор који је Русија успоставила дуж југоистока, од Запорожја до Мелитопоља и Азовског мора. На тај начин би прекинули доводе до Крима, али проблем је у томе што је Русија, очекујући такав напад, изградила одбрамбена утврђења на том подручју, па сада неки аналитичари сматрају да би то могло да наведе Украјинце да покушају са другим приступом.

Али Микола Бјелишков , научни сарадник у кијевском Националном институту за стратешке студије, одговара да је дуга битка за Бахмут исцрпила Русе, потенцијално дајући Украјини шансу да напредује. „Сада би се могла отворити јединствена прилика за офанзиву, са Русијом ослабљеном због неуспешне офанзиве и пре могућег другог круга руске мобилизације. Само се обе стране сада суочавају са истим проблемом, после годину дана борбе – тешко је мобилисати нове ресурсе за одржавање истог нивоа борбе.“

 

 

Извор: Ало