Свет

ИСПАЛИЛИ СУ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ! Пала скоро на територију Јапана!

Северна Кореја испалила је, како се сумња, интерконтинентални балистички пројектил ка мору између Корејског полуострва и Јапана, саопштила је данас јужнокорејска војска.

У саопштењу се наводи да је пројектил испаљен у 07.10 часова по локалном времену из Пјонгјанга и летио је око 1.000 километара на великој висини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима јапанског Министарства одбране, пројектил је, највероватније пао испред јапанске ексклузивне економске зоне на око 200 километара западно од острва Ошима у префектури Хокаидо на северу Јапана. Пројектил је седамдесетак минута летео на већој висини од 6.000 километара.

„Севернокорејско лансирање пројектила је варварски чин којим се ескалира провокација целокупног међународног друштва. На данашњем самиту са Јужном Корејом потврдићемо блиску сарадњу са Сеулом и Америком ка потпуној денуклеаризацији Северне Кореје“, рекао је портпарол јапанских власти Хироказу Матсуно.

Северна Кореја је од почетка седмице извршила неколико испаљивања ракете услед заједничких јужнокорејско-америчких војних вежби које Пјонгјанг осуђује и сматра непријатељским поступком.

Јужна Кореја је сазвала састанак Савета за националну безбједност и снажно је осудила лансирање пројектила који је оценила као тешку провокацију која угрожава међународни мир.

Јужнокорејски председник Јун Сукјеол ће за неколико часова отпутовати у Јапан ради састанка са званичницима на којем ће бити разговора о начинима за реаговање на поступке Пјонгјанга.

 

 

Извор: Блиц