Свет

ЈУЖНА КОРЕЈА И АМЕРИКА СЕ УДРУЖИЛИ! Мобилисани хеликоптери,бродови очекује нас врхунац!

Pixabay.com

Вежбе под називом „Сангјонг“ што значи двоструки змај у среду, представљају врхунац савезничких маневара великих размера који це трајати до следећег понедељка, у и око града Поханга, 272 километра југоисточно од Сеула.

Генерал Ким Сеунг-киум, начелник генералштаба војске Јужне Кореје, надгледао је кључне фазе вежбе, преноси Јонхап.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У приказу својих „преовлађујуцих“ способности, две војске су распоредиле десантне снаге на нивоу дивизије и око 30 пловила, укључујуци амфибијске јуришне бродове.

Такође су мобилисале око 70 авиона, као што су Ф-35Б, као и јуришне хеликоптере АХ-64 Апач, и око 50 амфибијских јуришних возила.

Вежбе су почеле тако што су борбени авиони Јужне Кореје и САД извели акцију бомбардовања у непријатељском подручју како би уклонили оперативне препреке и утрли пут ефикасним амфибијским маневрима савезничких снага, наводи се у саопштењу војске.

Северна Кореја је извела најновија тестирања ракета у понедељак, када су јужнокорејске и америчке снаге започеле своју највећу вежбу амфибијског десанта у последњих неколико година, укључујући амерички амфибијски јуришни брод.

Пјонгјанг је саопштио да због војних вежби САД и Јужне Кореје мора да се „опреми за свеобухватни рат и приоритетно ојача своје нуклеарне снаге у квалитету и квантитету“.

Раније овог месеца, САД и Јужна Кореја започеле су прву вежбу Сангјонг после пет година, пошто од 2018. године није одржавана због настојања администрације председика Мун Џае-ина да додје до међукорејског приближавања.

 

Извор: Ало