Свет

НАСТАО ПОТПУНИ ХАОС! У Француској револуција, у Америци се побунило 19 држава

БУНТОВИ бивају разни. Овај је озбиљан.

Можете се упуштати у уличне туче из дана у дан, као што сада раде демонстранти у Француској, протестујући против подизања старосне границе за одлазак у пензију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Праве буку, разиђу се, па се опет окупе и галаме, али – засад од тога немају вајде.

А можете се нечему важном договорити, као што је урадило 19 гувернера републиканских држава у Сједињеним Државама. Укратко: формирали су савез за блокирање финансијске политике демократа, односно администрације Џоа Бајдена. А то може довести до настанка неке врсте алтернативне економије у оквиру још увек јединствене америчке државе.

Ову побуну америчких држава предводе Флорида и њен гувернер Рон ДеСантис, изгледни републикански кандидат за председника САД. А у савезу побуњеника су, поред осталих, Монтана, Ајова, Џорџија, Западна Вирџинија…

Неко може да испадне из тог кола, али ће се неки придружити. Број није пресудан. Јер, ако чак и само једна или две државе САД створе своју посебну економију – шта ће се онда десити са Сједињеним Државама?

Предмет протеста је наизглед безначајно правило које широм земље спроводи Министарство рада САД, а побуњена „друга Америка“ прилично убедљиво указује да управо та ситница уништава земљу.

Реч је о правилу да финансијске институције пласирају новац, издају кредите и генерално предузимају било какве пословне потезе полазећи од три фактора: заштите животне околине, друштвених и менаџерских критеријума (на енглеском – ESG, три најомраженија писма у земљи).

У стварности, то значи да се новац даје не на основу исплативости, ефикасности и осталог, већ са узимањем у обзир дугачке листе приоритета демократа. Од преласка на зелену (без нафте и угља) економију до ЛГБТ особа и свега осталог. Односно, на сумануту либералну агенду, која постаје главни мотив за кретање новца – уместо нормалних разлога за то.

То је значило и да су банке, када су одлучивале да ли да дају новац неком лицу или организацији, поступале у складу са „социјалним кредитним рејтингом“ који је показивао колико подносилац захтева одговара политичкој ортодоксији демократа.

Али, није ли „социјални рејтинг“ део стандардних оптужби против Кине за тоталитаризам?

У Кини је почело од тога што су банке преко таквих `рејтинга` желеле да за сваког знају – да ли је уредно отплаћивао кредите и измиривао своје друге обавезе.

Уследиле су расправе: да ли у рејтинге укључити карактеризацију личности, све до склоности појединаца да прелазе улице на црвено светло.

А ево: сада су до тог истог дошле и САД.

Шта амерички побуњеници покушавају да постигну и шта говоре?

„Побуњеници“ подсећају да је централна власт заборавила на права држава – а она су поприлична. А и на то да управо Флорида, као и друге „црвене”, односно републиканске државе, показује добре економске резултате зато што је код њих привреда – привреда.

Зато неки бизнисмени и капитали беже од демократа у те државе.

Америчке демократе разбацају новац који немају на своје програме у земљи и по свету.

То води повећању буџетског дефицита САД на 50,7 билиона долара током десет година. А то је само званична процена.

Радујете ли се што се САД распадају?

Имајте у виду да ова побуна дела америчких држава између осталог,сугерише да је могућа другачија Америка. Са здравом економијом и избегавањем катастрофе од које би целом свету било лоше.

 

Извор: Факти