Србија

НОВИ ПРОБЛЕМИ НА КОСОВУ ОЧЕКУЈЕ НАС ВЕЋ У СУБОТУ! А онда…

Субота би могла да донесе нове тензије на северу Косова. Приштина најављује да од тог дана више неће дозволити улазак на Косово и Метохију возилима са српским КМ таблицама. Аналитичари сматрају да би једино ЕУ и САД као медијатори могли да смире ситуацију поготово што очекују имплементацију Охридског споразума.

Охридски споразум није ни почео да се примењује, а Београд и Приштина би могли да нађу стару-нову јабуку раздора – регистарске ознаке. Проблем који је само привремено решен крајем новембра прошле године наћи ће се, по свему судећи, на дневном реду већ за викенд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада Аљбина Куртија притиснута је жестоким критикама опозиције због најаве да ће формирати Заједницу српских општина. Зато ће се највероватније већ за викенд вратити једностраним одлукама које, наводно, треба да покажу да је Косово независно.

Једна од тих одлука је и забрана уласка на Косово и Метохију возилима са српским односно КМ таблица. Последњи званични подаци, показују да на северу Косова има око 10.000 возила са КМ таблицама док других српских регистарских ознака нема. Срби јужно од Ибра били су проморани због слободе кретања да пререгиструју своја возила са КС на РКС таблице.

„Април би могао да буде пун тензија“
Милица Андрић Ракић из “Нове друштвене иницијативе”, невладине организације из Косовске Митровице сматра да би април могао да буде пун тензија на северу Косова.

– Ако Влада Косова остане доследна, то значи да од 1. априла КМ ознаке неће моћи да саобраћају на Косову нити користе прелазе са Србијом – навела је Андрић Ракић.

Како је рекла, Влада Косова је већ критикована од ЕУ и САД због кршења споразума о таблицама којег је постигла крајем новембра. Према том споразуму, Београд се обавезао да не издаје нове КМ таблице, а Приштина да одустане од опомена и новчаних казни за власнике возила са КМ таблица.

Ипак, у јануару је поново дошло до тензија на административним прелазима где је задржано неколико возила са КМ таблицама. Проблем је настао због тога што је Приштина погрешно протумачила споразум. Наиме, влада Куртија тврдила је да након споразума власници КМ таблица не смеју ни да продуже те регистарске ознаке. Међутим, реаговали су званичници из Брисела и поручили Приштини да није у праву.

Три месеца касније, као да се све понавља. Опет Приштина најављује да неће дозволити улазак на КиМ возилима са КМ таблицама.

„Тема о таблицама није завршена“

Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче да тема о регистарским ознакама, по свему судећи, није завршена.

– У новембру је постигнут привремени споразум да би се спречила даља ескалација тензија. Не знам да ли се тема о таблицама нашла у Охридском споразуму, али свакако да би то питање морало да уђе у неки пакет нормализације односа – оцењује Миливојевић.

Наш саговорник сматра да ће се Приштина понашати као до сада.

– Приштинска страна ће и даље покушавати да спроводи све одлуке споразума које иду у прилог суверенитета Косова. Поготово сада када Аљбин Курти има проблема са опозицијом. То може да буде увод у нову кризу и ескалацију тензија. Очигледно ће бити потребна интервенција са стране да би се ситуација исконтролисала – сматра Миливојевић.

Како каже, и српска страна ће остати на позицијама као до сада.

– Београд ће тражити начин да Срби и даље користе КМ таблице. Све ће зависити од посредника односно ЕУ. У сваком случају доћи ће до додатног притиска на српски народ и његов живот на Косову што ће изазвати пораст незадовољства. Да постоји Заједница српски општина такви проблеми би се лако и брзо решили на комуналном нивоу – анализира Миливојевић.

ЕУ као медијатор неће мењати курс
Бивши дипломата мисли и да ЕУ као медијатор неће много мењати досадашњи курс.

– У Бриселу су до сада имали разумевања за многе потезе Приштине јер ЕУ већински признаје Косово као независну државу. Пошто признају Косово они сматрају да Приштина има право на одлуке које доприносе његовој државности. Зато од Београда очекују да се прилагоди по њима легитимним и легалним правима приштинске владе – закључује Миливојевић.

„Тензије неће бити као крајем прошле године“
С друге стране, Фатмир Шехоли, директор Института за афирмацију међуетничких односа, сматра да тензије, и ако дође до њих, неће бити толико велике као јесенас и зимус.

– Прво имам тачну информацију да је велики број Срба већ променио таблице са КМ на РКС. Иначе, договор је да од 1. априла више не могу на Косову да се крећу возила са КМ таблицама – тврди Шехоли.

Наш саговорник не искључује могућност нових тензија за викенд.

– Потенцијално постоји могућност евентуалних тензија, али сматрам да не могу бити онакве какве су биле раније. Ипак, сматрам да су се договори око мењања таблица унапредили и да ће се и то питање решити за добро свих грађана. Свака ескалација може нас вратити уназад, а као што видимо ЕУ и САД помно прате сваки корак и имплементацију свих договора – закључује Шехоли.

Локални избори на северу КиМ – нови импулс тензијама
Тензије би могле да ескалирају 23. априла јер би тада требало да се одрже локални избори на северу Косова које је влада Аљбина Куртија заказала из другог пута пошто је већ једном морала да их одложи у децембру.

Локални избори су заказани након што су Срби прошлог новембра напустили приштинске институције. Српска листа на тим изборима неће учествовати јер, како кажу, није испуњен услов Срба за повратак у приштинске институције, а то је оснивање Заједница српских општина.

У децембру је та чињеница била довољан разлог да се одложе избори јер српске општине на северу Косова не би имале легитимне представнике у институцијама.

 

Извор: Блиц