Србија

НОВА ПОМОЋ ОД ДРЖАВЕ! Ево како да добијете 15.000 динара

Након што је прва овогодишња квота од 100.000 ваучера за субвенционисани одмор подељена и практично планула за два дана у јануару, сада постоји могућност да држава активира нових 100.000 и то већ за који месец. Многи грађани већ имају искуства са ваучерима, многи не, а ми вам у наставку доносимо све што треба да знате.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић изјавио је синоћ да је са председником Србије Александром Вучићем и министром финансија Синишом Малим разговарао о додатним ваучерима за субвенционисани одмор у Србији, као и да верује да ће они бити одобрени током маја или јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Акција помоћи домаћем туризму на овај начин је почела 2015. године и држава је до сада поделила око 700.000 ваучера.

Годинама уназад држава субвенционише одмор у Србији. Неколико је кључних услова, врло су јасни, а процедура се није мењала. Право на ваучере има неколико група грађана, а искуство говори да су их највише користили пензионери.

Право на ваучере у Србији имају:

пензионери
незапослена лица, односно корисници посебних новчаних накнада
запослени грађани, чија примања не прелазе 70.000 динара
ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди
пољопривредници
студенти
– Услови за пријављјивање за ваучере се умногоме нису мењали. Новина то што ове године и старији од 65 година који нису пензионери могу да учествују у додели ваучера.

Вредност ваучера првобитно је износила 5.000 динара, а касније и 15.000 динара и наведени износ представља максимални износ средстава, који корисник може једном у току календарске године користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира колика је вредност извршене услуге смештаја.

Ваучер се може користити за услуге смештаја

у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера
у трајању од најмање пет ноћења
Документа
Попуњена пријава и пратећа документација подносе се на шалтерима Поште Србије а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу.

Уз пријаву, чији се образац може наћи на сајту Поште Србије, неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

Запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

Субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима, не може се остварити у месту пребивалишта, а студенти ни у месту студирања.

 

 

Извор: Б92