Свет

ПЕНТАГОН У ПАНИЦИ: Амерички авиони неисправни

Фото: Јутјуб

Војни авион који се наплаћује као најновији и највећи амерички борбени авион, Ф-35, повучен је широм света како би решио проблем са мотором који је довео до приземљења неких авиона и заустављања нових испорука.

Заједничка програмска канцеларија Пентагона Ф-35 (ЈПО) наредила је поправку раније ове недеље, позивајући да се сви млазњаци накнадно уграде у року од 90 дана.

Наредба се односи на свих скоро 900 Ф-35 које је одбрамбени извођач Лоцкхеед Мартин испоручио широм света, укључујући и оне који су приземљени након пада 15. децембра у бази Форт Ворта у војној авио-станици Здружене резерве у Тексасу.

Истрага је открила да су вибрације мотора довеле до судара, у којем је лебдећи Ф-35 који је слетао вертикално изненада одскочио нагоре пре него што је залегао напред и проклизао на носу и десном крилу.

Тај инцидент је укључивао варијанту борбеног авиона Ф-35Б Лигхтнинг , који користи амерички марински корпус.

Локид је одговорио обустављањем пријемних летова за нове Ф-35, који су потребни пре него што се авион може испоручити купцима.

Пентагон и произвођач погонског система Ф-35, Pratt & Vhitnei, зауставили су испоруке мотора касније у децембру.

Истражитељи су наводно пратили проблем до вибрација мотора, за које је ЈПО рекао да се ретко дешавају и да се сматрало да је проблем у недавно направљеним Ф-35.

Извршни директор компаније Pratt & Vhitnei рекао је новинарима раније ове недеље да су инжењери развили „тренутно решење“ за проблем и да ће „неки млазњаци“ морати да буду накнадно опремљени, известио је Бреакинг Дефенсе.

Међутим, наредба ЈПО се односи на све Ф-35, укључујући и оне који се испоручују страним војскама. САД су продале Ф-35 земљама као што су Израел, Јапан и Велика Британија.

Неки амерички законодавци процењују да ће издржавање националне флоте Ф-35 коштати 1,3 билиона долара, делом због лоше поузданости.

Према једној процени, само 30% млазњака у просеку је способно да изврши све задатке који су им додељени у било ком тренутку.

Амерички представник Адам Смит, демократа највишег ранга у Комитету за оружане снаге Представничког дома, назвао је програм Ф-35 „проблемом“.

Ф-35 није усамљен у својим невољама.

Само четири од 49 типова америчких војних авиона била су довољно поуздана да испуне своје „циљеве способне за мисију“ у већини година између 2011. и 2021. године, према владином извештају објављеном у новембру.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ