Свет

ПОЧЕО ЈЕ РАТ! Очекују се трагичне последице!

У Украјини почео нови верски рат, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је, коментаришући планове Кијева да протера свештенство из Почајевске лавре, назвала их „новом етапом у верском рату“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нова фаза верског рата у Украјини коју је покренуо кијевски режим, наравно, неће довести до ничега доброг. Последице ће бити трагичне“, рекла је она на брифингу у четвртак.

Раније је саветник Патријарха московског и целе Русије протојереј Николај Балашов изнео мишљење да ће украјинске власти покушати да одузму канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) Почајевску. Истовремено, расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) конкурише за право на њу са гркокатолицима.

Монаси Кијевске лавре неће сви напустити манастир
Неки монаси ће напустити Кијевско-печерску лавру, али део њих ће остати тамо до краја, изјавио је Спутњику извор близак Кијевско-печерској лаври.

„Неки ће отићи у своја родна места и у друге области Украјине. Они који имају станове у Кијеву ће се разићи по становима, као двадесети и тридесетих година XX века. Биће у кућама, молиће се и чекати. Вероватно ће мали део националиста, којима је све једно каква је црква, остати у лаври и прећи у расколнике. Део монаха који су верни канонској Украјинској православној цркви остаће у лаври до краја“, рекао је извор.

Извор близак Кијевско-печерској лаври је раније навео да је део монаха 20. марта напустио манастир, а да су књиге из библиотеке подељене верницима. Према његовим речима, још увек су у току предавања на Кијевској духовној академији, али се студенти већ пакују.

 

 

Извор: Б92