Свет

ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО ЗАКОН! Ово је било неопходно да би држава ушла у НАТО!

Шведски парламент је у среду великом већином усвојио закон који тој земљи омогућава придруживање НАТО-у, за шта је још потребно да њен пријем ратификује свих 30 чланица те војне алијансе.

Усвајање закона било је последња домаћа препрека на путу Шведске ка НАТО-у, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шест од осам странака заступљених у парламенту било је за чланство у НАТО-у, а сам чин гласања, који је уследио након скоро седмочасовне дебате, сматран је за формалност. Од 349 посланика парламента, за тај закон гласало је њих 269. Против је било 37 посланика, а 43 су била одсутна.

– Чланство у НАТО је најбољи начин да се заштити безбедност Шведске – рекао је министар спољних послова Тобијас Билстром и назвао то „историјским догађајем“ и „једном од најважнијих безбедносних одлука свих времена“ за Шведску.

Уласком у НАТО, Шведска ће окончати два века војне неутралности. Шведска и њен сусед Финска пријавили су се за придруживање НАТО-у у мају 2022. године, након руске инвазије на Украјину.

Још две НАТО земље – Турска и Мађарска – треба да ратификују заједничку апликацију нордијских нација. Пријем нових чланова захтева једногласно одобрење постојећих чланова НАТО.

 

 

Извор: Блиц