Свет

ПОЉСКА ЈЕ НА НИШАНУ! Руси спремају ОВО, хитно се огласио министар одбране!

Pixabay.com

У операцији пољске Агенције за унутрашњу безбедност ухапшено је шесторо странаца који су наводно припремали диверзије на територији Пољске.

Пољски министар одбране Маријуш Блашчак потврдио је данас да је у Пољској разбијена мрежа шпијуна у корист Русије и да је реална била претња због тога што су скупљали информације на железничким коридорима и око аеродрома у Жешову на југу Пољске преко кога иде и војна помоћ Запада Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наравно да је та група могла да представља озбиљну опасност за инфраструктуру. То је била група шпијуна, група људи који су прикупљали информације у корист онога ко је напао Украјину. Претња је била реална – потврдио је данас за државни Пољски радио незванична сазнања пољских медија министар Блашчак.

У операцији пољске Агенције за унутрашњу безбедност ухапшено је шесторо странаца који су наводно припремали диверзије на територији Пољске, пратили својим камерама железнички саобраћај на главним пругама ка Украјини и прикупљали информације о аеродрому Јашонка близу Жешова преко кога пролази и помоћ Запада у оружју за Украјину, јавио је у среду из незваничних извора пољски приватни радио РМФ ФМ.

Због те групе за коју јавност још није сазнала чији су држављани, само да долазе преко источне границе Пољске, уведено је стање узбуне на пољским железницама.

– Пошто је Украјину напала Русија, а Пољска је хибридно нападнута са територије Белорусије, онда смо суочени с тим да ти људи раде на штету наше земље – казао је министар Блашчак.

Пољски стручњак за безбедност Данијел Боћковски упозорио је да није искључено да је таквих шпијунских група у Пољској више, а да је ова група пратећи возове и промет на аеродрому крај Жешова могла не само да припрема диверзије већ и да помогне Русији да прецизира нападе на конвоје са западним оружјем када се нађу у Украјини.

– Праћење железничког саобраћаја давало им је могућност да знају шта се превози и у којим количинама. Захваљујући томе Русија би знала тачно шта иде у Украјину. Информације које су прикупили шпијуни могле су да помогну у навођењу руских ракетних напада на конвоје када се надју на територији Украјине – казао је Боћковски пољској приватној телевизији Полсат.

Боћковски је упозорио да вероватноћа да ће у Пољској бити изведене неке диверзије расте, али да саботаже у корист Русије на пољским пругама или аеродрому не би биле третиране у НАТО као напад на једну од чланица, што би довело до активирања члана 5. о колективној одбрани.

 

Извор: Srbija Danas