Свет

ПРЕОКРЕТ! За ношење маски прети казна

У Бечу, главном граду Аустрије, почетком месеца укинута је мера обавезног ношења маски у јавном превозу, а они који буду желели и даље да их носе могли би да се суоче са новчаном казном, пишу светски медији.

Како објашњава „Шпигл“, новчана казна до 150 евра могла би да се примењује на основу закона усвојеног 2017. године, према којем се забрањује покривање лица на јавном месту. Изузетак је ношење маске из медицинских разлога када је, пре избијања пандемије вируса корона, за то била потребна потврда лекара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од овог месеца, међутим, неизвесно је како ће се надлежни органи односити према онима који буду носили маске, наводи лист.

Аустријски „Курир“ је навео да влада тражи начин да реши недоумице око овог питања.

Огласило се и аустријско Министарство унутрашњих послова, наводећи да се неће сматрати прекршајем уколико особа може да докаже да маску носи из здравствених разлога.

Реаговао је и аустријски министар здравља Јоханес Раух, поручивши на Твитеру да ношење маски не представља кршење закона, пренео је „Хојте“.

„Свако ко добровољно носи маску штити себе и друге. Министарство унутрашњих послова ради на томе да се ово питање разјасни“, навео је Раух.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Sputnikportal.rs

Ознаке