Свет

Руси пресекли последњи излаз – Украјинске трупе у потпуном окружењу

Руске снаге пресекле су последњи велики пут за снабдевање групације Оружаних снага Украјине у Артјомовску (украјински назив града је Бахмут).

Главни пут снабдевања украјинске групе трупа држе под контролом борци Вагнеровог ПМЦ-а, због чега су Оружане снаге Украјине принуђене да користе сеоске путеве, наводи се у тексту. Истиче се да су се руске снаге приближиле аутопуту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор канала, позивајући се на збирне податке украјинских аналитичара, пише да су украјинске снаге у Артјомовску у критичној ситуацији јер се у граду воде тешке борбе. Конкретно, на северу се развија тешка ситуација за Кијев, јер снаге ПМЦ-а шире северну групу на запад, нападају насеље Богдановка и покушавају да заобиђу Хромовое са истока.

Мање опасна је ситуација за Оружане снаге Украјине је северно од Соледара јер се на јужној периферији Артјомовска воде борбе. Према прелиминарним подацима, током протеклог дана руска војска је појачала притисак источно од Ивановска како би пресекла аутопут Т0504 и на појединим деоницама га преузела под контролу.

„У ствари, рута није била пролазна више од недељу дана, а користе се алтернативни правци. Али остати са уским пролазом за снабдевање је изузетно опасно“.

Битка за град траје више од седам месеци – Оружане снаге Украјине држе линију у Артјомовску од августа 2022. године. Доњецка Народна Република је 7. марта објавила контролу над половином града. Украјинске власти ће наставити одбрану Артјомовска.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да ће контрола над градом омогућити руским оружаним снагама да напредују дубоко у Украјину. Министар је Артјомивск назвао важним центром одбране Оружаних снага Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке