Свет

Ситуација је драматична! УКРАЈИНСКЕ ТРУПЕ ИЗ БРИТАНИЈЕ СТИГЛЕ У ЗАПОРОЖЈЕ, КРЕНУЋЕ КА КРИМУ?

УКРАЈИНСКЕ трупе формирају ударне снаге за напад на ослобођени део Запорошке области како би стигли до обале Азовског мора, Владимир Рогов, председник покрета „Ми смо заједно са Русијом“, члан главног савета регионалне администрације, речено је за РИА Новости.

– Према доступним оперативним подацима, режим Зеленског формира ударне снаге за офанзиву у јужном правцу. Говоримо о припреми пролећне офанзиве на ослобођени део Запорошке области како би се дошло до обала Азовског мора. Главни задатак је пресецање наше групе и копненог коридора до Крима – рекао је Рогов за РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, резерве украјинске војске концентрисане су углавном у Дњепропетровској области Украјине , али се налазе и у делу Запорошке области под контролом Кијева.

– Данас је тамо већ пребачено око 12.000 људи. Велика је вероватноћа да ће милитанти Зеленског одлучити да крену у офанзиву крајем марта – почетком априла – нагласио је Рогов.

Подсетимо, Рогов је данас такође говорио о пребацивању украјинских трупа из Велике Британије у Запорожје. Он тврди да је Кијев у последњих неколико дана пребацио око 3.500 војника обучених у Великој Британији у део Запорошке области која се налази под његовом контролом.

– Последњих дана у град Запорожје стигло је око 3.500 украјинских милитаната који су прошли обуку у Британији – рекао је Рогов Спутњику.

Према његовим речима, обука војника у Великој Британији трајала је око 3,5-4 недеље.

Регион Запорожја постао је субјект Руске Федерације након референдума одржаног у септембру 2022, чије резултате Кијев не признаје и наставља да гранатира територију. Данас је више од 70% Запорошке области под контролом Русије, док је регионални центар, град Запорожје, остао под контролом украјинских трупа.

 

Извор: Новости.рс