Русија

СТИГЛО САОПШТЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Ове четири државе су на мети Русије!

Предлог бившег шефа Минхенске безбедносне конференције изазива питања.

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у мировном процесу у Украјини, будући да су умешане у сукоб са Русијом, речено је за РИА Новости у руском Министарству спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом предлога бившег шефа Минхенске безбедносне конференције, Волфганга Ишингера, да буде створена контакт група за Украјину како би био покренут мировни процес, у руском Министарству спољних послова су рекли да званично не знају ништа о тој иницијативи.

Ишингер је изнео мишљење да би у тој групи требало да буду САД, Британија, Француска и Немачка, а у руском министарству кажу да та његова идеја поставља легитимна питања, пре свега зато што су „све четири наведене земље и саме учеснице сукоба са Русијом, који се наставља на територији Украјине“.

Министарство спољних послова Русије наводи да те земље снабдевају Украјину оружјем и тамо шаљу плаћенике, снабдевају Оружане снаге Украјине обавештајним подацима и обучавају украјинске војнике.

Поред тога, те земље су „увеле санкције Русији, блокирале њену имовину у иностранству, захтевају формирање трибунала за кажњавање њеног руководства и уцењују њене пријатеље како би им забраниле сарадњу са Москвом“ наводе у руском министарству.

– Ове земље подржавају псеудомировне иницијативе Зеленског и ултимативне захтеве за капитулацију наше земље, који немају додирне тачке са реалношћу – нагласили су у руском МСП.

 

Извор: Srbija Danas