Свет

ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ! ОВА ЗЕМЉА ЕУ СЕ ОКРЕНУЛА РУСИЈИ! Желимо да одржимо везе са Москвом!

Мађарска је заинтересована да одржи везе са Русијом, али сумњам да ће то бити могуће у будућности, пошто сада изгледа мало вероватно да ће доћи до наставка дијалога између Брисела и Москве, рекао је данас премијер Виктор Орбан.

– Наставак односа између ЕУ и Русије је остварив, али је далеко од реалности. Зато је неопходно размишљати коју врсту односа градити и одржавати са Русијом у мађарској спољној и економској политици у наредних десет до 15 година. Очигледно је да је у нашем интересу да из више разлога одржимо односе са Русијом што је дуже могуће – нагласио је Орбан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да енергија тренутно изазива највише забринутости за Будимпешту, пошто је јефтинија руске енергије дуго била основ економског напретка ЕУ.

– Уколико погледамо шта се сада дешава, видећемо да је први корак раздвајања европске економије од руске. Истовремено, сирови материјали и енергија су и даље неопходни али сада долазе са другог места. Стога, једна зависност се споро али сигурно мења другом – додао је Орбан.

Мађарски премијер је почетком године рекао да је Европа већ на губитку због рата у Украјини јер одбија да увози руску енергију и пошто су амерички ресурси од пет до десет пута скупљи.

 

Извор: Блиц