Свет

ДРЖАВА УВОДИ СМРТНУ КАЗНУ! За свакога ко учини ОВО биће му пресуђено!

Белоруски председник Александар Лукашенко потписао је данас закон којим је уведена смртна казна за државне званичнике и припаднике војске осуђене за велеиздају.

Измена Кривичног закона коју је одобрио Лукашенко предвиђа смртну казну за званичнике и војнике који су „чином велеиздаје“ нанели „неповратну штету“ националној безбедности Белорусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Белорусија је једина земља у Европи која није забранила смртну казну, а примењује се на осуђене за убиство и тероризам. Погубљења се извршавају пуцњем у теме.

Лукашенко Белорусијом чврстом руком влада готово три деценије и брутално гуши гласове који се не слажу са њим.

Белоруске власти су силом сузбиле демонстрације против његовог поновног избора у августу 2020. године, када је ухапшено више од 35.000 људи, а хиљаде су пребијене.

Законом који је Лукашенко потписао, уводи се казна и за „пропагирање тероризма“, „дискредитовање оружаних снага и паравојних јединица“ и кршење прописа о заштити државних тајни, чиме Белорусија копира репресивне законе свог главног савезника – Русије.

Русија је употребила територију Белорусије да покрене своју инвазију Украјине пре више од годину дана, а и даље држи трупе и оружје на белоруској територији.

Одобравање новог репресивног закона уследило је нападу на руски војни авион у ваздухопловној бази код главног града Белорусије 26. фебруара, за шта су одговорност преузели белоруски герилци. Лукашенко је ове недеље рекао да су власти ухапсиле главног осумњиченог, једног Украјинца, и више од 20 његових наводних саучесника.

 

Извор: Данас