Русија

Шок! Откривено шта Пригожин ради у Белорусији, испливале…

Оснивач групе Вагнер Јевгениј Пригожин регистровао је фирму у Белорусији под називом „Конкорд менаџмент и консалтинг“ (Concord Management and Consulting), извештава белоруски портал Реформ.

Према Јединственом државном регистру правних особа и самосталних предузетника министарства правде Белорусије, компанија са основним капиталом од 200 белоруских рубаља (око 72 евра) регистрована је 19. јула у селу Цел у Могиљевске области.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према белоруском порталу Реформ, то је локација војног кампа у којег су послати плаћеници групе Вагнер након Пригожинове побуне крајем јуна.

Наведено је да је посао усмерен првенствено на управљање некретнинама и да је Пригожин шеф те компаније, преноси Медуза.

Подсетимо, у ноћи 24. јуна, у Ростову на Дону, припадници Вагнера заузели су штаб Јужног војног округа након изјаве Пригожина да су руске оружане снаге наводно извршиле ракетне и бомбашке нападе на Вагнерове кампове, иако су то демантовали и Министарство одбране и руски ФСБ.

Против Пригожина је покренут кривични поступак за организовање оружане побуне. Председник Русије Владимир Путин је поступке побуњеника назвао злочиначком авантуром, убодом ножа у леђа Русији и издајом, изазваним претераним амбицијама и личним интересима.

Касније је председник Белорусије Александар Лукашенко, у договору са Путином, обавио разговоре са Пригожином, након чега је Лукашенкова прес служба саопштила да је шеф приватне војне компаније Вагнер прихватио његов предлог да се заустави покрета Вагнера у Русији и предузму даљи кораци за деескалацији.

Попрпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Пригожин одлази у Белорусију и да ће кривични поступак бити повучен. Кремљ је саопштио да је гаранција за то реч председника Русије. Лукашенко је 27. јуна потврдио Пригожинов долазак на белоруску територију. Према ЦСО ФСБ, током истраге је утврђено да су учесници побуне 24. јуна престали са својим акцијама директно усмереним на извршење злочина, с обзиром на то, кривични предмет је одбачен 27. јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Инфомер.рс