Свет

Заказан хаос у Немачкој, све стаје у поноћ

Вођа немачког синдиката „Верди“ Франк Вернек, изјавио је данас да је масовни штрајк планиран за понедељак питање преживљавања за хиљаде људи.

Они се боре за веће плате док инфлација расте, каже он, док Немачка железница (ДБ) тврди да је штрајк запослених у железничком саобраћају без основа и непотребан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ДБ је позвала сидикат да се врати за преговарачки сто без одлагања, пренео је Ројтерс.

„Људи нису само недовољно плаћени, већ и безнадежно превише раде“, рекао је Вернеке у интервјуу за немачки лист „Билд ам Зонтаг“.

Према његовим речима, штрајк је неопходан да би се запосленима ставило до знања да ће се синдикат жестоко залагати за своје захтеве.

„То је питање опстанка за хиљаде запослених да добију значајно повећање плата“, истакао је он.

У поноћ с недеље на понедељак у Немачкој ће стати готово све, пренео је Дојче веле. Возови неће саобраћати готово уопште, од аеродрома радиће једино онај у Берлину. Требало би да стане и градски превоз у седам од 16 покрајина.

Највећи штрајк у последње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вероватно ће друмови бити крцати аутомобилима. На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних делатности „Верди“.

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. Нова рунда преговора почиње управо сутра. „Верди“ за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу, тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно бруто.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра. Слично су синдикату ЕВГ понудиле Немачке железнице и још педесетак железничких предузећа. ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра месечно.

Анкета агенције за истраћивање јавног мњења YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк. Најављено је да ће он трајати један дан и да ће у уторак ситуација бити нормализована.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг