Свет

Бајден у паници: САВЕЗ ОВЕ ТРИ ДРЖАВЕ ЈЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО ЗА АМЕРИКУ

Амерички политиколог, Збигњев Бжежински, упозоравао је за живота, да би најгори сценарио за САД био савез између Русије, Kине и Ирана. Вашингтон је игнорисао ово предвиђање, а оно је почело да се остварује. Ово је саопштио аналитичар, члан Савета Руске Федерације, Алексеј Пушков.

Kако је приметио руски сенатор, Збигњев Бжежински је у својој књизи „Глобална шаховска табла“ из 1995. године упозорио, да би најгори геостратешки сценарио за Сједињене Државе био савез Kине и Русије, коме би се придружио Иран.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Амерички политиколог је сматрао, да се формирање таквог савеза може спречити довољном флексибилношћу у спољној политици САД. Међутим, овај савет је игнорисан у Вашингтону. Штавише, амерички естаблишмент је чврсто кренуо путем ширења НАТО-а на исток, што је неизбежно довело до сукоба са Русијом, а такође је идентификовао и Kину као главног противника у 21. веку.

Што се тиче Ирана, он је одавно записан као непријатељ.

„У настојању да задрже своју хегемонију, Сједињене Државе су склизнуле у отворени војни и политички притисак на противнике, и чак су ушле у војни сукоб са Русијом преко Украјине. Отуда резултат. То што се прогноза Бжежинског остварила, није толико његова заслуга, већ „заслуга“ нефлексибилне, примитивне спољне политике коју Сједињене Државе воде на светској сцени већ четврт века“, написао је Пушков на свом „Телеграм“ каналу.

С тим у вези, члан Савета Руске Федерације је позвао, да се не прецењује стратешко размишљање Сједињених Држава. Способност САД-а да воде здраву политику, дуго је била под знаком питања.

 

Извор: Webtribune.rs