Свет

ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА! Прекршен споразум , одјекују пуцњи

У главном граду Судана Картуму поподне се зачула пуцњава у време када је, након четвородневних оружаних борби, а у складу са споразумом који су постигле сукобљене стране, требало да почне 24-часовно примирје. Извештач Ројтерса из Картума јавио је да је чуо тенковску паљбу непосредно након договореног термина о прекиду ватре, а локална телевизија је пренела сведочење становника који су потврдили да су чули пуцњаву и из Омдурманса, града побратима Картума који се налази на супротној обали реке Нил.

Сукоб између јединица суданске војске којом командује генерал Шамса ел-Дин Кабаши и припадника паравојних снага за брзу подршку (РСФ), које предводи генерал Мохамед Хамдан Дагалон, доскорашњи заменик ел-Дин Кабашија, избио је пре четири дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уједињене нације су упозориле на хуманитарну катастрофу и скори колапс здравственог система, а у борбама широм земље до сада је погинуло најмање 185 људи.

Војска Судана пристала на 24-часовно примирје

Војска Судана пристала је јуче на 24-часовно примирје, објавили су раније локални медији позивајући се на генерала Шамсу ел-Дин Кабашија који је изјавио да ће војска поштовати прекид ватре.

Претходно је лидер суданских снага за брзу подршку (РСФ), генерал Мохамед Хамдан Дагало саопштио да та паравојна формација потврђује своју сагласност за 24-часовни прекид ватре, како би се омогућио безбедан пролаз цивила и евакуација рањених.

 

Извор: Блиц