Свет

КИНА ПОВУКЛА НЕОБИЧАН ПОТЕЗ! Ово наговештава шта ће се следеће десити, са Русијом није све као што се чини

Фото: Јутјуб

У оквиру посете француског председника Еманула Малрона кинески председник је отворено „открио карте“.

Након посете француског председника Емануела Макрона Кини и његовог састанка са кинеским колегом Си Ђинпингом, неки аналитичари кажу да би ово могао бити почетак нове рунде мировних преговора између Украјине и Русије, пише Скај њуз. Кина је, „веома необично“, објавила да ни на који начин не подржава рат и да не снабдева Русију оружјем, чиме се позиционира као будући мировни посредник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је врло искрена изјава коју Кина обично не објашњава. Чини се као да Кина жели да се позиционира као посредник у мировним преговорима. То би одговарало Кини код куће, али и с обзиром на њену позицију у свету. Још смо далеко од тог тренутка, али мислим да већ постоје неки знаци да домине почињу да падају на своје место“, каже војни аналитичар Шон Бел.

Он додаје да је једна од тих домина била видљива и на маргинама посете Владимира Зеленског Пољској у среду, када је један од његових виших саветника ублажио став о Криму, рекавши да ће Украјина, ако пролећна офанзива буде успешна, бити спремна да седне са Русијом на преговоре. Украјина је до сада била веома чврста у ставу да ни на који начин неће преговарати са Владимиром Путином све док Русија не одустане од Крима, који је анектирала 2014. године. „Видимо ли прве назнаке да би преговори могли да се одрже касније ове године?“, пита Бел.

Иначе, кинески председник се слаже са ставом да нуклеарно оружје никада не треба да буде укључено у сукоб, рекао је француски председник Макрон после састанка са Сијем. Си Ђинпинг жели да се мировни преговори наставе што је пре могуће и позвао је међународну заједницу да не долива уље на ватру у тренутној кризи.

Макрон је затражио од кинеског лидера да изврши притисак на Русију да се придржава међународног споразума о неширењу нуклеарног оружја, након што је Путин рекао да ће пренети део руског нуклеарног арсенала у Белорусију. „Знам да могу да рачунам на вас да ћете уразумити Русију и довести обе стране за преговарачки сто“, рекао је Макрон кинеском премијеру.

Посета у четвртак, заједно са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, изгледа као покушај да се поправе односи са Кином, који су деценијама били прилично хладни – и то не само због одбијања Кине да осуди руску инвазију. Али подршка Кине Русији, изгледа, није тако безусловна као што се на први поглед мислило.

„Њујорк тајмс“ је објавио да је кинески амбасадор у ЕУ рекао да су претходне изјаве Кине о „пријатељству без граница“ са Русијом биле празна реторика. Заиста, аналитичари Института за проучавање рата кажу да Путин није успео да искористи неке од предности билатералног „пријатељства без граница“ са Кином којој се највероватније надао током свог последњег састанка са Си Ђинпингом у Москви.

 

Извор: Мондо